MIT teknoloji dergisi son yılların en gereksiz bulunan teknolojilerini derlediği listeyi yayımladı. MIT dergisine göre, 2018'in en kötü teknolojileri, geçen yıllardan da kötü görünüyor. Teknoloji; nefreti ve bağımlılığı yaymak için, intiharı meşrulaştırmak için ve yeni doğmuş çocukları kobay olarak kullanmak amacıyla kötüye kullanıldı
1/11
İşte en kötü teknolojik icatlar
2/11
CRISPR BEBEKLER – Çin, Şenzen’de bulunan Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde, He Jiankui adlı bir bilim adamı yapay olarak insan embriyosuna müdahale etti.
3/11
İnsanların genleriyle oynanan bu ilk deneyde, Jiankui, Lula ve Lala adlı ikizlerin doğduğunu ve değiştirilmiş genleri sayesinde HIV virüsüne bağışıklık kazandıklarını iddia etti. Jiankui hakkında Çin’de devam eden bir soruşturma var.
4/11
JUUL – James Monsees ve Adam Bowen adlı iki girişimci, sigaranın yerine geçebilecek ve farklı tatlarda olan bir sanal sigara yaptılar. Alet özellikle gençler arasında bir salgına dönüştü.
5/11
Aletin çıkış amacı nikotin bağımlılığına çözüm getirmek olsa da JUUL ürünü mango ve krema gibi tatlarla tüketiciye instagram üzerinden sunulunca, durum tartışmalara yol açtı. ABD yiyecek ve ilaç yönetimi genç nikotin salgınının olduğunu ve Juul’un en hızlı yayılan bağımlılığa sebep olduğunu belirtti.
6/11
SANSÜRLÜ ARAMA - 2010 yılında Google, Çin’de yasaklandığı zaman artık Çin’in ‘politik olarak hassas’ içerikleri sansürleme şartına uymayacağını duyurmuştu. Ancak aradan geçen sürede, Çin pazarını kaybetmemek için, özel bir arama motoru geliştirdi. Yeni uygulama ile Wikipedia ve BBC gibi siteler sansürlendi. Google’ın kendi çalışanları da dahil olmak üzere, birçok kişi duruma tepki gösterdi.
7/11
Google Ceo’su ise tüm dünyada bilgiye erişimin insan hakkı olduğunu belirterek Çin’e hizmet vermeye devam edeceklerini belirtti. Ancak Çin’de arama motoruna insan hakları yazıldığında sansür dolayısıyla pek bir şey çıkmayacağı düşünülüyor.
8/11
FACEBOOK DESTEKLİ ETNİK TEMİZLEME - Politik manipülatörler ve Neonaziler gibi nefret yaymak isteyen herkes, Facebook’un kendileri için elverişli bir alan olduğunu keşfettiler. Myanmar ordusundan görevliler, Rohingya Müslümanlarını etnik temizliğe maruz bırakmak için Facebook’ta sahte haberler yaydı ve trol hesaplar yarattı. 700 binden fazla insan ülkeyi terk etti.
9/11
Bu olaydan sonra Facebook sahte haberler ile ilgili tavrını değiştirmedii. Facebook, sosyal platformları eleştiren George Soros gibi kişilere saldırmak için halkla ilişkiler firmaları ile çalıştığını itiraf etti.
10/11
YÜZDE YÜZ ÖLÜMCÜL BEYİN YÜKLEMELERİ – Nectome adında yeni bir girişim, ölmek üzere olan insanları beyinlerinin öldükten sonrada yaşayabileceği bir iş modeli geliştirdi. Ölen kişinin beynine gerekli kimyasallar enjekte edilerek, beynin faaliyetine devam etmesi planlanıyordu.
11/11
Bu sayede hafızalarını ve kişiliğini yaşatmak isteyen insanlar bunu gerçekleştirebilecekti. Neyse ki bu fikir hiçbir zaman hayata geçmedi. Ancak bazı müşteriler 25 bin dolar depozito ödedi.