Kuzey Yarımkürede etkili olacak "Ateş Çemberi" Güneş Tutulması oldukça sınırlı bir alanda gözlemlenebilecek. Türkiye'den ise kısmi bir bölgede izlenebilecek.
1/9
Dünya üzerinde çok sayıda insanın merakla beklediği "Ateş Çemberi" Güneş Tutulması bu yıl 10 Haziran tarihinde gerçekleşecek.
2/9
Ay, Dünya'nın ışık ve ısı kaynağı Güneş'in önüne geçerek tüm kenarları kapatacak.
3/9
Böylece Dünya üzerinde çok sınırlı bir alanda Ateş Çemberi adı verilen görüntüler oluşacak. Bu açının tam sağlanamadığı daha geniş bir alanda ise kısmi Güneş Tutulması izlenecek.
4/9
EarthSky'da yer alan bilgilere tutulma bir noktada en fazla 3 dakika 51 saniye sürecek.
5/9
NTV'nin haberine göre, yeryüzünün farklı noktalarında Ateş Çemberi etkisi yaklaşık 1 saat 40 dakika gözlemlenebilecek. Kuzey Yarımküre'de etkili olacak tutulma Kanada'da başlayacak ve Sibirya'da sona erecek.
6/9
Ateş Çemberi Güneş Tutulması ne kısmi Güneş Tutulması Türkiye'den izlenemeyecek. Karadeniz'in kuzey kıyıları kısmi Güneş Tutulması'nın gözlemlenebileceği son noktalar olacak.
7/9
Kısmi Güneş Tutulması, ABD, Kanada, Balkanlar hariç Avrupa'nın büyük bir çoğunluğu ve Rusya'da görülecek.
8/9
Ateş Çemberi'ne yakın olarak kısmi Güneş Tutulmasını daha şiddetli bir şekilde yaşayacaklar. Ateş Çemberi'nin Kuzey Kutup Noktası çevresinde yaşanacak olması nedeniye kısmi Güneş Tutulması'nın yoğunluğu yerleşim yerlerinde az olacak.
9/9
Örneğin Norveç'in Oslo kentinde tutulma oranı yüzde 40 olacak. Yani Ay, Güneş'in sadece yüzde 40'ını kaplayacak.