Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gazi Mustafa Kemal'in İş Bankası'nı CHP'ye değil, Hazine'ye tahsisi vardır. Bu İş Bankası Allah'ın izniyle Hazine'nin malı olacaktır, bu parlamento bu kararı alacaktır" açıklaması, İş Bankası'ndaki CHP hisselerinin yeniden gündeme gelmesine neden oldu. İş Bankası hisselerinin Atatürk'ün vasiyetinde ne gibi bir yeri var?
1/7
Milli bir banka kurma kararı alan Atatürk, kişisel parası olan 250 bin lirayı bankaya aktardı ve İş Bankası 1 milyon lira sermaye ile 24 Ağustos 1924'te kuruldu. (Atatürk, Türkiye'nin 3. Cumhurbaşkanı ve Türkiye İş Bankası'nın kurucu Genel Müdürü Celal Bayar ile birlikte)
2/7
Kurucu CHP Genel Başkanı da olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyeti uyarınca, 10 Kasım 1938'de vefatından sonra, bankadaki hisselerinin temsili, gelirleri Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na aktarılmak üzere CHP'ye bırakıldı. (Atatürk, İş Bankası öncülüğünde kurulan Anadolu Sigorta'nın açılışında - 1 Nisan 1925)
3/7
İş Bankası tarafından "Atatürk hisseleri" olarak isimlendirilen CHP'nin bankada temsil ettiği hisselerinin oranı yüzde 28.09. Bu hisseler banka yönetiminde 4 üyeyle temsil ediliyor. (Atatürk, 22 Ekim 1929'da İş Bankası merkez ofisinde)
4/7
Bankanın ortaklık yapısında en büyük hissedar yüzde 40.25'lik oranla İş Bankası Munzam Sandık Vakfı. (Atatürk, İş Bankası'nın Yeni Cami Şubesi'ni ziyareti sırasında, şubeye asılacak fotoğraflarını imzalarken - 16 Haziran 1928)
5/7
Halka açık pay ise yüzde 31.66 oranında. Yani bankanın yönetiminde söz sahibi olan taraf çalışanlardan oluşan Munzam Sandık Vakfı. (Atatürk, Türkiye'nin 3. Cumhurbaşkanı ve dönemin İş Bankası Genel Müdürü Celal Bayar ile İş Bankası Yeni Cami Şubesi’nde incelemelerde bulunurken - 16 Haziran 1928)
6/7
CHP'nin bankadaki rolü ise Atatürk'ün "hisselerinin gelirlerinin Türk Dil ve Türk Tarih Kurumlarına devri" yönündeki vasiyetinin gereğinin yerine getirilip getirilmediğini denetleme olarak görülüyor. (Atatürk, İstanbul'da açılan İş Bankası sergisinde - 12 Eylül 1934)
7/7
9 Eylül 1924 günü, Türkiye İş Bankası'nın Ankara'da İstasyon Caddesi üzerindeki ilk binasında açılış töreni gerçekleştirildi. Törene, devlet erkânı, hükümet üyeleri, mebuslar, kordiplomatik ve Ankara eşraf ve tüccarı davetliydi. Davetli sayısı 150'yi bulduğundan, bu kadar kişiyi alacak salon bulunamamış, davetliler gruplar halinde ağırlanmıştı. Törende limonata ve pasta dağıtılmış, bu açılış için toplam 120 lira masraf yapılmıştı. (İş Bankası'nın Ankara Ulus'taki tarihi binası)