Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Akdeniz Bölgesi, yalnızca tatil beldeleriyle değil, keşfedilebilecek çok sayıda tarihî geçmişe de ev sahipliği yapıyor. Akdeniz’de gezilebilecek birçok antik kent bulunuyor. İşte Akdeniz’deki 7 antik kent:
1/7
Akdeniz Bölgesi'nde yer alan 7 antik kent | 1. PATARA ANTİK KENTİ - Fethiye-Kalkan arasında Kaş’a bağlı Gelemiş Köyü’nde yer alan Patara Antik Kenti, Likya’nın en önemli ve en eski şehirlerinden birisi. Helenistik Dönem’de inşa edilen anıtsal yapılar; meclis binası, tiyatro, zafer takları, bulvar, hamam, tahıl ambarı ve tarihin en eski deniz feneri de bu döneme ait. Kaynak: NTV
2/7
2. TERMESSOS ANTİK KENTİ - Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde yer alan Termessos Antik Kenti, Türkiye'nin en iyi korunmuş antik kentlerinden birisi. Tarihî açıdan öneme sahip olan bu antik kent, el değmemiş bir görünüme sahip ve aynı zamanda içerisinde bulunan kaplıcalarıyla da millî park kapsamında yer alıyor. Yıllar içerisinde çevresini saran doğal bitki örtüsü, sık çam ormanları ile adeta saklı bir kente dönüştü. Pisidia Bölgesi'nin güneybatısında konumlanan, Anadolu’nun en eski halklarından Luviler ve Solymler tarafından kurulan önemli bir antik kent konumunda. Çok sayıda anıtsal mezar ve tapınaklara sahip olan bu saklı kenti görmeniz gereken yerler arasında.
3/7
3. ANEMURİUM ANTİK KENTİ - Mersin’in Anamur’un ilçesinde yer alan Anemurium Antik Kenti, Anadolu'nun en güney noktasında yer alıyor. Milattan önce 400 yıllarda kurulduğu tahmin edilen ve birçok medeniyetin buluştuğu bu antik şehir, geniş alana yayılan tarihî kalıntıları ve deniz manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. İki bölümden oluşan bu tarihî yapıyı gezerken surlar, hamamlar ve geniş alana sahip bir tiyatro görülüyor.
4/7
4. KANLIDİVANE ANTİK KENTİ - Mersin’de yer alan bir diğer eser ise Kanlidivane Antik Kenti. Erdemli’de konumlanan bu tarihî kentin geçmişi MÖ 3. yüzyıla dayanıyor. Kent genel anlamda büyük bir obruk etrafına yerleşmiş anıt mezarlar, evler ve dini merkezlerden oluşuyor. Hellenistik Kule, Armaronxas Aile Kabartmaları, kiliseler, ev kalıntıları, Çanakçı Nekropolü de önemli yapıları arasındadır. 19. yüzyılda bir Fransız gezginin tesadüfen bulmasıyla ortaya çıkan Kanlıdivane Antik Kenti, bölgenin en önemli antik kentlerinden biri olarak gösteriliyor.
5/7
5. KREMNA ANTİK KENTİ - Akdeniz’in bir diğer görülmeye değer yeri de Kremna Antik Kenti. Burdur'un Bucak İlçesi, Çamlık Köyü’nde yer alan bu antik kent Psidia'lılar tarafından kuruldu. Kazılarda çıkarılan büyük ve küçük Atena, Leto, Hygeia, Nemesis giyimli kadın, Apollon, Asklepios ve Herakles heykelleri kentin önemli eserleri arasında yer alıyor ve Burdur Müzesi’nde sergileniyor. Etrafı surlarla çevrili olan kentin güney ve batıdan olmak üzere iki girişi var. Yapılan kazılarda çıkarılan büyük ve küçük Atena, Leto, Hygeia, Nemesis giyimli kadın, Apollon, Asklepios ve Herakles heykelleri Burdur Müzesi Kremna Salonu’nda sergileniyor.
6/7
6. KASTABALA ANTİK KENTİ - Anadolu kültür mirasının örneklerinden biri olan ve 2 bin yıllık bir geçmişe sahip Kastabala Antik Kenti de Osmaniye'nin Cevdetiye ilçesinde yer alıyor. Birçok yapısı günümüze kadar sağlam kalan ve Çukurova'nın Efes'i olarak adlandırılan Kastabala Antik Kenti'ndeki en önemli kalıntıların başında sütunlu cadde gelmektedir. Kentin kuzey ve batısında çok sayıda kaya mezarları vardır.
7/7
7. KİBYRA ANTİK KENTİ - “Gladyatörler şehri" olarak bilinen Kibyra Antik Kenti, Burdur’da bulunuyor. Devasa anıtsal yapıları ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Roma ve Bizans mimarisi ile yapılan Kibyra Antik Kenti, 10 bin kişilik stadyumu, orkestra yeri, dünyada bir benzerinin daha olmadığı Medusa mozaiği ile kaplı odeionu (müzik evi), Roma hamamı, 9 bin kişilik tiyatrosu ve yer altı mezarlarına sahip. Kozmopolit bir kent olarak nitelendirilen Kibyra’nın yerleşim alanı da oldukça büyük. Anıtsal yapıları simetrik bir biçimde düzenlenmiş ve oldukça iyi korunmuş durumda. Yapıların en önemli özelliği ise birbirlerinin manzarasını kesmeyecek şekilde dizayn edilmeleri. 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alındı. Kaynak: NTV