Alkollü içkilerin kilo aldırmasının tek nedeni yanında yenilen sağlıksız yiyecekler değil.
1/5
Alkollü içkilerin kilo kontrolünü zorlaştırdığı biliniyor ancak bunun nedeni sadece yüksek kalorili olmaları ya da içilen şekerli kokteyller değil. Düşük kalorili ya da şekersiz içkileri tercih etseniz bile 1 gram alkol 7 kalori içeriyor ve bu kalorilerin vücut için hiçbir besin değeri yok.
2/5
Dr. Zoe Harcomboe ve Dr. Sarah Bewer, alkolün kiloya olan etkisini Independent’a anlattı. Buna göre içki içildiğinde vücut, sindirim önceliğini alkole veriyor. Örneğin aynı anda makarna ve alkolden 100 kalori alırsanız, vücut öncelikle alkolü vücuttan atmaya çalışıyor. Bu da makarnadaki kalorilerin depolanmasına neden oluyor.
3/5
Glukagon üretimini engelliyor: Glukagon, vücudun glikoz üretimi ve yağ yakımında görev alıyor ancak alkol bu hormonu olumsuz etkiliyor. Alkolü zehir olarak algılayan karaciğer, ilk iş olarak alkolü vücuttan atmaya çalışıyor ve diğer görevlerini erteliyor.
4/5
Sağlıklı yiyecek seçiminin önüne geçiyor: Alkol kullanıldığında yeme isteğinin artmasının nedeni, karaciğerin alkolü işlemeye çalışırken kan şekerini düzenleyememesi. Bu da yeme isteğini arttırıyor.
5/5
İnatçı göbek yağlarına neden oluyor: Aldh1a1 isimli bir enzim, alkolün yağların göbek çevresinde birikmesine neden oluyor.