Aldatmak, dünyanın her yerinde ve geçmişten günümüze her dönemde karşımıza çıkan bir durum. Yapılan araştırmada aldatmanın genetik olup olmadığı tespit edildi
1/8
ARAŞTIRMA: ALDATMAK GENETİK Mİ?: Kapalı bir ilişki içerisindeyken aldatılmak en büyük kabuslardan biridir. Ancak açık ilişki içindeki partnerler bir tür anlaşma yaparak birbirilerinden farklı insanlarla da ilişkiye girerler. Psikologlara göre böyle ailelerin çocukları sadakatsizliği normalleştirerek ileride aldatmaya yatkınlık geliştirebilir.
2/8
Bilim insanlarının PloS One dergisinde 30 Kasım 2010 tarihinde online erişime açık olarak yayınladığı araştırmada dopamin reseptörü geninin belirli bir versiyonunun insanları tek gecelik ilişkilere ve sadakatsizliğe eğilimli yapabileceği öne sürüldü.
3/8
181 genç yetişkinden oluşan çalışmada her bir katılımcıdan ayrıntılı bir cinsel davranış ve ilişki geçmişine ait veriler topladılar. Ayrıca katılımcıların yanaklarından DNA örnekleri alınarak DRD4'ün heyecan arayan versiyonunun varlığı açısından analiz ettiler.
4/8
Aynı gen; kumar bağımlılığı, alkolizm, hatta korku filmi tutkusuyla bile bağlantılı. Kısaca "yıkıcı heyecan bağımlılığı" da diyebiliriz. Bazı çalışmalar bu geni, sosyal durumlara çok açık olma ile ilişkilendiriyor.
5/8
Motivasyon dediğimiz güdülenme, dopamin salımının devreye girdiği bir zevk ve ödül sisteminden kaynaklanır. Partnerlerin sadakat taahhütünü yıkarak gerçekleştirdiği cinsel ilişkilerde riskler yüksektir, ödüller önemlidir ve motivasyon değişkendir.
6/8
Tüm bu unsurlar dopamin salgılanmasının hızlanmasına sebep olur. Yapılan bu araştırmanın sonucunda da katılımcılarda DRD4 gen varyantına sahip olanların aldatma geçmişi, gene sahip olmayanlara göre iki kat daha fazla olarak belirlendi.
7/8
En başta da belirttiğimiz gibi, genlerinizde kodlu olsun veya olmasın; aldatmak ve aldatmamak arasında tercih yapmak sizin elinizdedir. Sonuçta meyilli olduğumuz 'yanlış' kategorisinde sayılabilecek şeylerden birçoğumuz etik sebeplerle ve sonucunun getireceği yıkımları düşünerek kaçınıyoruz.
8/8
Bu yüzden, maceracı dediğimiz DRD4 genine sahip herkes aldatır veya bu gene sahip olmayanlar asla aldatmaz diyemeyiz. Biyolojik etkenlerin yanında sosyolojik etmenler de azımsanamayacak kadar fazla. (Kaynak: Webtekno)