Yapılan araştırma, insanın kendini kötü hissettiğinde bile gülümsemeye zorlamanızın onu gerçekten daha mutlu hissettirdiğini ortaya koydu.
1/8
ARAŞTIRMA: YALANDAN DA OLSA GÜLMEK, İNSANI MUTLU EDİYOR
2/8
ABD’deki Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları, 19 ülkedeki 3.878 katılımcıdan veri toplayarak 'sahte gülümsemenin' kişi üzerindeki etkilerini araştırdı.
3/8
Sözcü'nün Daily Mail’e dayandırdığı haberine göre, çalışmada, katılımcıların üçte birine ağzında kalem tutması, üçte birine gülümseyen oyuncuların fotoğraflarında görülen yüz ifadelerini taklit etmesi ve son üçte birine de dudaklarının köşelerini kulaklarına doğru hareket ettirmeleri ve yanaklarını kaldırmaları talimatı verildi.
4/8
Deneyin amacını gizlemek için, araştırmacılar diğer birkaç küçük fiziksel görevi karıştırdı ve katılımcılardan basit matematik problemlerini çözmelerini de istedi.
5/8
Her görevden sonra katılımcılar ne kadar mutlu hissettiklerini değerlendirdiler. Verilerin analizi, gülümseyen fotoğrafları taklit eden veya ağızlarını kulaklarına doğru çeken katılımcıların mutluluklarında gözle görülür bir artış olduğunu ortaya çıkardı.
6/8
Nature Human Behaviour dergisinde yayınlanan araştırmanın başındaki isim Nicholas Coles, “Duyguları o kadar sık yaşıyoruz ki, bu yeteneğin ne kadar inanılmaz olduğuna hayret etmeyi unutuyoruz. Ama duygu olmadan, insanlık için acı, zevk, mutluluk, trajedi veya zafer yoktur.”
7/8
Bu araştırma bize bu duygusal deneyimin nasıl çalıştığı hakkında temel olarak önemli bir şey anlatıyor.”
8/8
Gülümsemek insanları mutlu edebilir ve çatık kaş insanları sinirlendirebilir; bu nedenle, bilinçli duygu deneyimi en azından kısmen bedensel duyumlara dayalı olmalıdır” dedi. (Sözcü)