Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 84.yıldönümü sebebiyle tüm Türkiye’de saygıyla anılıyor. İşte, Atatürk'ün en sevdiği ve ilham aldığı bilinen kitaplar:
1/9
ATATÜRK'ÜN EN SEVDİĞİ VE İLHAM ALDIĞI BİLİNEN KİTAPLAR
2/9
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 84.yıldönümü sebebiyle tüm Türkiye’de saygıyla anılıyor.
3/9
Mustafa Kemal Atatürk'ün kütüphanecisi olan Nuri Ulusu'nun hatıratları, Atatürk'ün kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı hakkında önemli bir anıyı barındırıyor. Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın ardından Nuri Ulusu’ya talimat vererek, cephane sandıklarına kitap doldurulmasını ister. Türkiye’nin artık kültür ve sanat savaşı içine girdiğini vurgulayan lider,’’ Şimdi savaş bitti, yeni bir savaşımız başlıyor. O da kültür ve sanat savaşımızdır ve okumakla, kitapla olur; işte şimdi cephane taşıdığımız o sandıklara kitaplarımı koy, bu sandıklarla taşınsın, cephanenin yerini artık kitaplar alsın’’ diyerek, ne denli büyük bir insan olduğunu bir kez daha kanıtlar.
4/9
Gazeteci Ruşen Eşref Ünaydın’ın da Atatürk'ü ziyarete gittiğinde masasında Balzac’ın “Colonel Chabert’’inin, Maupassant’ın “Boule de Suif’’inin, Lavedan’ın “Cervir’’inin durduğunu defalarca kez anlattığı biliniyor.
5/9
İşte, hayatı boyunca 4000 civarında kitap okuyan Atatürk’ün en sevdiği kitaplar:
6/9
Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin: Eğitimci yazar Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu eseri, Atatürk’ün en sevdiği kitapların başında gelir. Hatta Çalıkuşu Atatürk’ün başucu kitabıdır. Güntekin’in ilk olarak 1921 yılında tefrika olarak yayımladığı Çalıkuşu eseri, İstanbul ve Anadolu’da geçen ve arka planda Birinci Dünya Savaşı ile birlikte Osmanlı’nın son yıllarını anlatan bir romandır. Mustafa Kemal’in, Büyük Taaruz öncesi Akşehir’de ki evinde dinlenirken okumaya başladığı Çalıkuşu için odada bulunanlara “Biliyor musunuz, gece Reşat Nuri Bey’in Çalıkuşu romanını okumaya başladım. Çok beğendim. İhmal edilmiş Anadolu’yu ve genç bir hanım öğretmenin yaşadığı zorlukları ne güzel anlatmış. Bitirince İsmet’e vereceğim. Sonra sizler de okuyun” dediği biliniyor.
7/9
Beyaz Zambaklar Ülkesinde – Grigory Petrov: Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Türkiye'nin üzerinde en etkili olmuş kitapların başında "Beyaz Zambaklar Ülkesinde" geliyor. "Atatürk'ün askeri okulların müfredatına konulmasını emrettiği kitap" olarak da ünlenen eser Balkan halklarının emperyalizme karşı uyanışını konu alıyor. 100 sayfayı bulan bu eser, Rus kökenli bir papaz olan Grigory Petrov'un kaleminden çıktı. Bu kitap tüm yoksulluğa, imkânsızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan iş adamlarına kadar, her meslekten insanın omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, Finlandiya’yı, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl bir mücadele verdiklerini konu alır.
8/9
Toplum Sözleşmesi – Jean Jacques Rousseau: Mustafa Kemal Atatürk'ün Jean Jacques Rousseau’nun kanunların üstünlüğü, kanunlar önünde herkesin eşit olması gibi konulardaki görüşlerinden etkilendiği düşünülür. 1762'de Cenevreli filozof Jean-Jacques Rousseau tarafından yazılan bu kitapta, siyasi bir sistemin kurulabilmesi için en iyi yöntemin toplumsal sözleşme olduğu açıklanmaktadır. Toplumsal Sözleşme ilerlemeci bir çalışmadır. Avrupa'da ve özellikle Fransa'da siyasi reformlar veya devrimlerin yapılabilmesi için teşvik edici bir nitelik taşımıştır. Monarşik düzene karşı muhalif bir yapı taşıyan Toplumsal Sözleşme yasal düzeni hakim kılmayı amaçlamaktadır.
9/9
Türkçülüğün Esasları – Ziya Gökalp: Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük ölçüde etkilendiği, yaptığı devrimler ve kurduğu Türkiye'nin perde arkasındaki fikirsel güçlerden bir eser olarak görülen Türkçülüğün Esasları, 1923’te yayımlandı. Eser, Türk milliyetçiliğinin tüm fikir ve tekliflerini bir sistem bütünlüğü içinde ortaya koyan, yazarın değişik zamanlarda yazmış olduğu denemelerden derlediği sosyolojik bir kitaptır. Aynı zamanda Ziya Gökalp, Türk sosyolojisinin kurucusu ve Türk milliyetçiliğinin en önemli düşünürlerinden biridir. | Kaynak: Cumhuriyet