1/10
Devlet Tiyatroları 70’inci yılını ‘yıldızlar geçidi’ ile kutladı
2/10
Devlet Tiyatroları, kuruluşunun 70'inci yılı dolayısıyla geçmişten bugüne oynanan oyunlardan bölümlerin canlandırıldığı, usta oyuncuların performanslarını sergilediği ve hayatta olmayan sanatçıların anıldığı özel bir program düzenledi. DT’nin 70 yıllık kuruluş öyküsünün özel röportajlarla anlatıldığı “İlk Yıllar” belgeseli de seyirciyle buluştu.
3/10
Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde düzenlenen 70’inci yıl programının sunuculuğunu sanatçılar Zafer Algöz ve Seray Gözler üstlendi. Program, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Barış Pınar Harekatı şehitleri için saygı duruşuyla başladı.
4/10
Özel kutlama programında, geçmişten bugüne oynanan önemli eserler ile bazıları halen sahnelenen oyunlardan kısa bölümler, usta oyuncuların performanslarıyla geceye renk kattı. Özel programda; Metin Oyman “Bir Şehnaz Oyun” Nihat Hakan Güney “Kral Oidipus”, Gaye Alacacı ve Tolga Tecer “Üç Kuruşluk Opera”, Münir Caner “Köşebaşı”, Hülya Savaş ve Hande Gürler “Bağdat Hatun”, Hakan Meriçliler ve Veda Yurtsever “Hırçın Kız”, Pelin Dikmenoğlu “Yedi Kocalı Hürmüz”, Levent Çelmen “Damdaki Kemancı”, Hülya Gülşen, Hakan Çimenser ve Celal Kadri Kınoğlu “Giydirici”, İbrahim Raci Öksüz “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı”, Bülent Emin Yarar da “Cyrano de Bergerac” oyunlarından kısa bölümler canlandırdı.
5/10
Devlet Tiyatroları 70’inci yılını ‘yıldızlar geçidi’ ile kutladı
6/10
Oyunculara performansları sırasında, canlandırdıkları oyunların 1947-1980 yıllarındaki başrol oyuncularının sahne fotoğrafları sinevizyon olarak eşlik etti. DT’nin kuruluş öyküsünün usta oyuncuların röportajları ile anlatıldığı, seslendirmesini Sinan Pekinton, Murat Atak ve Özlem Ersönmez’in yaptığı “İlk Yıllar” isimli belgesel de gösterildi. Programda Cüneyt Gökçer, Avni Dilligil, Muhsin Ertuğrul, Ergin Orbey, Baykal Saran ve ebediyete intikal eden tüm sanatçılar ekrana fotoğrafları yansıtılarak anıldı.
7/10
Mustafa Kurt, DT’nin 10 Haziran 1949’da kurulduğunu, Haziran ayında sezon kapanırken 70’inci yıl kutlaması yapamadıklarını belirterek, büyük bir çalışma ile önemli bir akşam yaşayacaklarını söyledi. Kurt, “Musiki Muallim Mektebi’nden başlayarak konservatuvarın kuruluşu ve nasıl Devlet Tiyatrosu’na dönüştüğünü anlatan bir belgesel yaptık. Bu geceye çalışırken, o tarihte oynanan oyunlar ve şu anda Ankara, İstanbul ve İzmir’de oynanan oyunlardan serpiştirme yaptık. Bu akşam seyircimiz DT’nin kuruluş tarihine, yaşadıklarına, tek tek açılan sahnelerin bugün nasıl 77 sahneye ulaştığına şahitlik edecek. Biz de aralarda onlara küçük bir sahne yaşatacağız.” dedi.
8/10
Hakan Meriçliler, bu anlamlı günde ustalarını anarak sahnede bulunmanın mutluluk verici olduğunu söyledi. Meriçliler, “Devlet Tiyatrosu’nun 70 yıldır nasıl emekle, uğraşıyla Türk halkına kültürel bir yaklaşımda bulunduğunu, tiyatroyu köy köy ulaşılmaz yerlere götürdüğünü anlatan bir oluşumun içinde olmaktan gurur duyuyorum.” diye konuştu.
9/10
Usta oyuncu Levent Çelmen de DT oyuncusu olmanın onur verici olduğunu belirterek, 70 yıllık Devlet Tiyatroları’nda 46 yıl çalıştığını aktardı. “Bu yuvanın içinde olmaktan heyecanlıyım. Türkiye’nin her yerinde yaygınlaşmış etkin bir kurumun mensubu olmaktan onur duyuyorum. Nice 70 yıllara.” diyen Çelmen, özel programda hocaların hocası, usta oyuncu merhum Cüneyt Gökçer’in “Ah bir zengin olsam.” şarkısını icra edeceğini kaydetti.
10/10
Özel gecede, sahneye Bir Şehnaz Oyun ile ilk çıkan usta sanatçı Metin Oyman ise ilk günkü gibi bir heyecan hissettiğini söyledi. Oyman, “Ben çok yeni emekli oldum İzmir Devlet Tiyatrosu’ndan. Önceleri Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalıştım. Bu meslekten kopmak mümkün değil. Yüreğimiz, kalbimiz bu sahnede atıyor ve atacak. 26 sene önce oynadığım bir rolle bu geceyi açmak benim için son derece büyük bir mutluluk.” ifadelerini kullandı. Tolga Tecer ve Gaye Alacacı ise Devlet Tiyatroları’nda olmaktan ve bu mesleği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek, DT’nin 70’inci yılını kutladılar.