Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?
1/9
T24 HABER MERKEZİ | METİN KAAN KURTULUŞ & MELİS KARACA & ALİ İSMAİL KAÇAR - Britanya gündeminde yine Brexit ile ilgili gelişmeler yer aldı. The Guardian, AB liderlerinin “May’in bir planı yok o yüzden biz onun için bir plan yapmalıyız” sonucuna vardığını yazdı. Bu kararın ardından yeni Brexit tarihini Britanya değil, AB belirleyecek. The Telegraph ise bazı Muhafazakar Partili milletvekillerinin May’in istifa etmesini talep ettiğini yazdı. ABD’de Trump İsrail’in Golan tepeleri üzerindeki de-facto hakimiyetini tanıyacağını ilan etti. New York Times bu kararı “temel politikanın tersine çevrilmesi” olarak tanımladı. Yeni Zelanda’da iki camiye yapılan silahlı saldırının üzerinden bir hafta geçti. Saldırıya uğrayan camilerden El- Nur’un imamı, saldırıdan sonraki ilk Cuma vaazında barış çağrısında bulundu. 22 Mart 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...
2/9
THE GUARDIAN | AVRUPA BİRLİĞİ BREXİT TARİHİNİN KONTROLÜNÜ ELE ALINCA MAY’İN İTİRAZI BAŞARISIZ OLDU - The Guardian’ın haberine göre Avrupa Birliği liderleri May’in Brexit’i üç ay geciktirmek için yaptığı itirazı ikna edici bulmayınca Birleşik Krallık’ın AB’den çıkış tarihini kendileri kontrol etme kararı aldı. May, Brexit anlaşmasının Avam Kamarası’ndan onay alması için gerekli değişiklikleri yapmak amacıyla sürecin 30 Temmuz’a kadar uzatılmasını istemişti. Guardian’a konuşan kaynağa göre AB liderleri May’i dinledikten sonra, "Onun bir planı yok, o yüzden biz onun için bir plan yapmalıyız” dediler.
3/9
THE TELEGRAPH | MUHAFAZAKARLAR SÜRESİNİN DOLDUĞUNU SÖYLÜYOR, MAY İÇİN ZAMAN DARALIYOR - The Telegraph’ın haberine göre Britanya Başbakanı May, Brexit stratejisi sebebiyle kendi partisinin içinden tepkiyle karşı karşıya. Habere göre partinin en kıdemli milletvekillerinden biri, May’e dün bir mektup verdi. Telegraph’a göre bu mektupta May’in Brexit sürecini kötü idare ettiği için istifa etmesi gerektiği yazıyordu. Başbakana verilen bu mektupta “giderek büyüyen bir grup milletvekilinin” istifasını istediği belirtildi.
4/9
THE NEW YORK TIMES | TRUMP GOLAN TEPELERİ HAKKINDAKİ TEMEL POLİTİKAYI TERSİNE ÇEVİRİYOR – ABD başkanı Trump Perşembe günü ABD’nin İsrail’in Golan tepeleri üzerindeki de-facto hakimiyetini tanıyacağını ilan etti. Trump’ın bu hamlesinin, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun baskısı sonrası geldiği belirtiliyor. ABD’nin Golan tepelerindeki durumu tanıması İsrail dışındaki herkesi kızdıracağa benziyor. Gelecek Pazartesi ABD’ye gidecek Netanyahu İsrail seçimlerine hazırlanırken verilecek böyle bir kararın, Trump’ın Netanyahu’ya yardım etmesi olarak yorumlandı. Netanyahu, “Trump tarih yazdı” dedi.
5/9
THE WASHINGTON POST | ‘KİMSE FARKINA VARMADI’: SESSİZ BİR YENİ ZELANDA ŞEHRİNDE, SİLAHLI SALDIRGAN KATLİAM PLANLADI – Yeni Zelanda saldırganının, saldırı öncesi tuttuğu ev ortaya çıktı. Komşularının ifadesine göre kibar bir şekilde merhaba diyen ve sıklıkla bir spor salonuna giden saldırganın evinde yalnızca bir yatak bulunuyordu. Bir komşusu onu “garip şekilde sessiz” olarak tanımlıyor. Yarı-otomatik silahıyla yakındaki bir silah kulübünde talim yapan saldırganın babaannesi, “genellikle iyi bir çocuktu, her çocuk gibi bazen yaramazlıklar yapardı” diyor. Babaannesinin söylediğine göre tüm zamanını bilgisayar oyunu oynayarak geçirirmiş ve kızların yanında garip davranırmış. Saldırgan, 2016’da iki kere Türkiye’ye geldi. Balkanları gezisinde, Osmanlının savaş meydanlarını gezdi. Özellikle Stockholm’deki saldırının saldırganı etkilediği söyleniyor.
6/9
THE MOSCOW TIMES | RUS ORDUSUNDAKİ YOLSUZLUK DÖRT KATINA ÇIKTI – Rusya dünyada yolsuzluğun en yüksek olduğu ülkelerden birisi. Üst düzey bir federal savcı, 2018’de ordudaki yolsuzluğun 7 milyar ruble olduğunu söyledi. Yolsuzluğa bağlı suçların Rusya’ya maliyetinin 2014-2017 arasında 2.5 milyar dolar olduğu belirtildi. Gözlemcilere göre yolsuzluk düşecek gibi görünmüyor. Baş Askeri Savcı Valery Petroc, “ 2800’den fazla Rus askeri yetkilisinin yargılandığını” devletin resmi haber ajansı TASS’a açıkladı.
7/9
LE MONDE | SARI YELEKLER: FRANSA'DA SİLAH KULLANIMI POLEMİĞİ - Fransa’da 17 Kasım’dan beri devam eden Sarı Yelek eylemlerinde geçen cumartesi günü polis ve eylemciler arası yaşanan çatışmalar tartışma konusu olmuştu. Hükümet, sokakta polisin yükünü azaltmak ve belirli noktaların güvenliğini sağlamak için özel silahlı güvenlik görevlileri getiriyor. Kararın açıklanmasının ardından Fransa’da muhalefetten tepki geldi.
8/9
FRANKFURTER ALLGEMEINE | SU SIKINTISI BÜYÜYOR - FAZ gazetesi bugünün “Dünya su günü” olduğunu hatırlattı. FAZ’ın ekonomi editörü Jessica von Blazekovic, dünyanın üçte ikisinin su ile kaplı olmasına rağmen bu suların sadece yüzde 0.3’ünün içilebilir olduğunu ve bu suların dünyaya eşit olarak dağıtılmadığını hatırlattı. Makalede ayrıca şirket ve insanların suyu özensiz kullandığı, dünyadaki kaynakların da giderek azaldığı belirtildi.
9/9
AL ARABİYA | EL- NUR CAMİSİNİN İMAMI CUMA VAAZINDA YENİ ZELANDALILAR “KIRILMAZDIR” DEDİ - Geçen cuma günü Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde saldırıya uğrayan iki camiden biri olan El - Nur camisinin imamı Gamal Fouda, cuma vaazında barış mesajı verdi. Fouda, “Kalbimiz kırıldı ama biz kırılmadık. Hayattayız. Birlikteyiz. Kimsenin bizi bölmesine izin vermeyeceğiz” dedi.