Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?
1/10
T24 HABER MERKEZİ | METİN KAAN KURTULUŞ & MELİS KARACA - Britanya basınının gündeminde Zimbabve’ye geri gönderilmesi planlanan sığınmacılar var. ABD gazeteleri ise ilk sayfalarına Trump’ın Kongre’de hazırlanan “Sınır güvenliği anlaşması” üzerine yaptığı yorumları taşıdı. New York Times gazetesi ilk sayfasına 15 Temmuz davalarını taşıdı. Alman gazetesi Die Welt’in manşetinde ise PKK ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle kapatılan iki yayınevi var. 13 Şubat 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...
2/10
THE GUARDIAN | İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SIĞINMA TALEBİYLE GELENLERİ GERİ GÖNDERDİĞİ İÇİN TEPKİ GÖRDÜ | Britanyalı avukatlar, hükümetlerinin Britanya’ya gelen sığınmacıları geri göndermek için Zimbabve hükümeti ile iş birliği içinde olduğunu ifade etti. The Guardian’ın haberine göre Zimbabve’deki ciddi insan hakları ihlallerine rağmen bu görüşmelerin yapılmasına birçok kişi tepki gösterdi.
3/10
FINANCIAL TIMES | ABD VE AVRUPA BİRLİĞİ YENİ RUSYA YAPTIRIMLARI ÜZERİNDE ANLAŞMAK ÜZERE - FT’de yer alan habere göre Batı ülkeleri Rusya’nın üzerinde baskı kurmak ve Ukrayna ile Azak Denizi üzerindeki agresif politikalarını cezalandırmak için yeni yaptırımlar üzerinde çalışıyor. Habere göre yaptırımlar önümüzdeki hafta AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları tarafından görüşülecek. Yaptırımlar önümüzdeki iki ay içinde yürürlüğe koyulabilir.
4/10
NEW YORK TIMES | TÜRKİYE’DEKİ DURUŞMALAR BAŞARISIZ DARBE GİRİŞİMİNİN YARALARINI TEKRAR AÇTI- ABD’de yayınlanan New York Times ilk sayfasına 15 Temmuz duruşmalarını taşıdı. 251 kişinin hayatını kaybettiği ve 2 bin kişinin yaralandığı darbe girişimini “Türkiye’nin yakın tarihindeki en travmatik olay” olarak tanımlayan NYT gazetesi, 300 toplu duruşmanın haftalar içinde noktalanacağını ve yaklaşık 3 bin kişinin tutuklandığını yazdı. NYT bu sürecin Türkiye’deki siyasi bölünmeleri daha da açtığını ifade etti ve bazı kişilerin “sadece hükümet karşıtı olduğu için yargılandığı” ifadesine yer verdi. Gazete ayrıca Erdoğan’ın Fethullah Gülen’in örgütünde yer almakla suçlananların yargılanması için çalışmaya devam ettiğini belirtti.
5/10
THE WASHİNGTON POST | TRUMP SINIR GÜVENLİĞİ ANLAŞMASINI KABUL EDECEĞİNİ İMA ETTİ - ABD, Salı günü Kongre’de oluşturulan “Sınır güvenliği anlaşması” ve Trump’ın “federal kurumların açık kalacağını” belirtmesiyle bir hükümet kapanması tehditini daha atlattı. Trump, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “İlk bakışta memnun oldum mu? Hayır, mutlu değilim. İhtiyacımız olacak şeyi karşılamıyor, ama içine yeni şeyler ekliyorum” dedi. Trump anlaşmayı açık bir şekilde desteklediğini belirtmese de WP bu yorumların Trump’ın anlaşmayı kabullenebileceğinin sinyali olarak yorumladı.
6/10
WALL STREET JOURNAL | ÇİN VE ABD BU HAFTA TİCARET ANTLAŞMASI İÇİN GENEL TASLAK ÇIKARMAK İSTİYOR - WSJ’nin haberine göre bu hafta görüşecek olan Çin ve ABD yetkilileri yapılması planlanan ticaret antlaşmasının taslağını üretecek. Olası antlaşmanın iki başkanın da katılacağı bir zirvede imzalanması bekleniyor.
7/10
MOSCOW TIMES | RUSYA HÜKÜMETE İNTERNETİ DEVRE DIŞI BIRAKMA GÜCÜ VERDİ - Rus yasa yapıcıları, hükümete internet ağını istendiğinde kapama imkanı veren bir yasa tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Rusya, ulusal internet servisini dış dünyanın kullandığı altyapıdan ayırmak istiyor. Hükümet yetkilileri geçtiğimiz aralık ayında bunun sebebinin ABD’nin “Agresif siber güvenlik stratejisi” olduğunu söylemişti.
8/10
LE MONDE | YAHUDİ DÜŞMANI HAREKETLERDE YÜZDE 74 ARTIŞ - Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, 11 Şubat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, iki yıllık düşüşten sonra 2018 yılında Yahudi düşmanı hareketlerin 311’den 541’e çıktığını söyledi. Yahudi düşmanlığının “bir zehir gibi yayıldığını” belirten Castaner, ayrıca İslamcı Yahudi düşmanlığının “harekete geçmek konusunda tereddüt etmediğini” vurguladı.
9/10
DIE WELT | YASAKLI PKK, ALMANYA’DA ÇOK TEHLİKELİ - Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, PKK ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle Mezopotamya Yayınevi ve MIR Multimedya'nın kapatıldığını açıkladı. Seehofer, “PKK, Almanya'da yasaklı olmasına rağmen hâlâ aktif olduğu için PKK'yı dizginlememiz ve yargı sistemimizi muhafaza etmemiz gerekiyor” dedi. Şirketlerin binaları polis tarafından arandı. Die Welt, Alman hükümetinin Ankara’nın çağrılarına yanıt verip PKK konusundaki tutumunu sıkılaştırdığını belirtti. Die Welt, Almanya’da 14.500 PKK destekçisi olduğunu ve PKK’nın ülkeleri için tehlike yaratabileceğini belirtti.
10/10
AL ARABIYA | SUUDİ KRALI: FİLİSTİN’İN KENDİ DEVLETİNİ KURMA HAKKINA SAHİP OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Riyad’da bir araya geldi. Kral Selman, Filistin’in başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma hakkına sahip olduğuna inandıklarını belirtti. Filistin lideri Abbas ise Kral Selman’a ve Suudi Arabistan’ın Filistin’e verdiği desteğe minnettar olduklarını belirtti.