8 Mart, 100 yılı aşkın bir süredir dünyanın dört bir yanında Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanıyor. Bu günün amacı bölgeden bölgeye göre farklılık gösterebiliyor. Mesela bazı ülkelerde protesto günü, bazılarında ise kadınların başarılarını kutlamanın ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemenin bir yolu, diğerlerinde ise tatil olarak görülüyor. İşte, Dünya Kadınlar Günü hakkında bilinmesi gereken 6 gerçek:
1/7
Dünya Kadınlar Günü hakkında bilinen 6 gerçek
2/7
Dünya Kadınlar Günü hakkında bilinen 6 gerçek
3/7
2. Kutlamalar Rusya’da kadınlara oy hakkı kazandırdı: 1917’de Rusya’daki kadınlar, Birinci Dünya Savaşı’nı protesto etmek ve cinsiyet eşitliğini savunmak adına “ekmek ve barış” temalı bir grev başlatarak bu günü onurlandırdı. O dönemde ülkeyi yöneten II. Çar bu protestoya karşı çıksa da kadınlar yılmadı ve eylemlerine devam etti. Birkaç gün sonra Çar tahttan çekildi. Geçici hükümet daha sonra Rusya’daki kadınlara oy kullanma hakkı verdi.
4/7
3. Birleşmiş Milletler 1975’te Dünya Kadınlar Günü’nü resmen kabul etti: Birleşmiş Milletler 1975 yılını Dünya Kadınlar Yılı kabul ederek ilk kez 8 Mart’ı Kadınlar Günü olarak kutladı. O zamandan beri BM, 8 Mart’ın ana sponsoru oldu ve “tarihte olağanüstü bir rol oynayan sıradan kadınların cesaret ve kararlılık eylemlerini” kutlama niyetiyle o günü tatil etti.
5/7
4. Dünya Kadınlar Günü onlarca ülkede resmî tatildir: Afganistan, Küba, Vietnam, Uganda, Moğolistan, Gürcistan, Laos, Kamboçya, Ermenistan, Beyaz Rusya, Karadağ, Rusya ve Ukrayna 8 Mart’ın resmî tatil olarak kabul edildiği yerlerden sadece birkaçı.
6/7
5. Dünya Kadınlar Günü, birçok yerde Anneler Günü ile birlikte kutlanmaktadır: Anneler Günü, Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya ve Özbekistan da dahil olmak üzere bazı ülkelerde 8 Mart ile birleştirilerek kutlanır. Bu günde çocuklar annelerine ve büyükannelerine küçük hediyeler verirler.
7/7
6. Her yıl Dünya Kadınlar Günü kutlamalarının resmi bir teması vardır: 1996’da Birleşmiş Milletler, o yılki Dünya Kadınlar Günü için bir tema oluşturdu: Geçmişi Kutlamak, Geleceği Planlamak. 1997’deki tema “Barış Sofrasında Kadınlar”, 1998’de ise “Kadın ve İnsan Hakları” idi. 2023’nin teması ise “Eşitliği Kucaklamak.” | Kaynak: ListeList