Kuzey yarım kürenin yaza geçişini temsil eden ve yılın en uzun günü olan 21 Haziran, dünyanın pek çok yerinde farklı gelenekler ve ritüeller eşliğinde karşılandı. Dünya’nın kuzey kutbu için en uzun gündüz, güney kutbu için en uzun gece anlamına gelen gün; dünya çapında düzenlenen bir festivale dönüştü ve ortaya rengarenk görüntüler çıktı. // Derleme: Demet Kamburoğlu
1/15
21 Haziran’ın arifesinde, İngiltere’nin başlıca tarihi anıtlarından Stonehenge’in taş çemberinin arkasında gökkuşağı oluştu.
2/15
Neolitik çağdan kalma olan anıt, yazın gün doğumunun; kışın da gün batımının hizasında olacak şekilde inşa edildi. Stonehenge, şafak sökmeden dakikalar önce böyle görüntülendi.
3/15
Stonehenge’in 30 kilometre kuzeyindeki geç neolitik çağdan kalma anıt Avebury, dünyanın en büyük taş çemberlerinden biri. İnsanlar, gün doğumundan önce kıyıdan yukarı çıkarak gün doğumunu izlemeyi hedefledi.
4/15
İngiltere’nin eski yerleşim yerlerinden biri olan Glastonbury’de güneşin doğumu, kızıl bir görüntü yarattı.
5/15
Londra’nın en önemli turistik merkezlerinden biri olan London Eye’da, gün batımını izleyen bir kadın görüntülendi.
6/15
İngiliz gazetesi The Guardian'da yer alan habere göre; Stonehenge’in antik giriş kapısı olan ‘Heel Stone’ adlı kayanın arkasından doğan güneşin ışınları, anıtın merkezinde dağılarak güzel görüntüler oluşturdu ve kalabalığa etkileyici anlar yaşattı.
7/15
Bugün, Londra’da 16 saat 38 dakika boyunca gündüz yaşanacak.
8/15
İngiltere’de yazın başlangıcını karşılayan insanlardan bazılarının eski bir tapınak olan Stonehenge’de meditasyon yaptığı, dualar ettiği görüntülendi.
9/15
Yaz gündönümünün sabahını iki kadın, Kuzey Denizi’nde yüzerek geçirdi.
10/15
Stonehenge, ışıklar altında kaldı.
11/15
21 Haziran’ın sabahında bir topluluk, Stonehenge’in merkezinde yoga yaptı.
12/15
Bir başka İskandinav ülkesi olan İzlanda’da yazın başlangıcı, 21 Haziran’dan 23 Haziran’a kadar süren Secret Solstice adlı bir festivalle kutlanır. Bu yıl, festivalin sekizinci yılı ve Reykjaik’te gerçekleşen festivalde sanatçılar, 24 saat gökte kalan güneşin altında sahne alır. Amerikan gazetesi Newsweek’te yer alan habere göre; festival İskandinav mitolojisinden esinlenir ve dünyadaki eşsiz etkinliklerden biri olarak anılır.
13/15
İsveç gelenekleri, 21 Haziran'da çiçeklerle süslü bir direğin etrafında dans etmeyi, bolca ringa balığı yemeyi ve çok miktarda votka içmeyi içerir.
14/15
İspanya, yaz gün dönümünü asıl olarak 23 ve 24 Haziran’da olan St John’s Eve adlı bayramlarında kutlar. Katalan takviminde bu bayram, yaz dönümünü ve Hristiyan inancın önemli isimlerinden vaftizci St John‘un doğumunu ifade eder. Bu bayramdan önceki gece insanlar, havai fişek gösterilerini izler ve bayramda aileleriyle bir araya gelerek geleneksel bir yemek olan ‘coca de Sant Joan’ adlı kekten yerler.
15/15
Doğu Avrupa’da yaz gün dönümü Ivan Kupala Günü ile beraber kutlanır. Ukrayna, Polonya, Belarus ve Rusya’da kutlanan bu bayram; 23 Haziran’ın gecesinden 24 Haziran’a kadar devam eder. Gençler, bu günlerde farklı yerlerde su savaşları yapar ve çeşitli şakalar düzenler. İngiliz gazetesi Express’te yer alan haberde; bu bayramda genel olarak su ile ilgili şakaların yapılmasının ve sulak alanlar etrafında toplanmasının nedeninin suyun doğurganlıktaki ve ritüel olarak temizlenmedeki yeri olduğu yazıldı.