Endonezya başkenti Jakarta’nın Java Denizi’ne doğru batmaya başlaması sebebiyle taşınacağını açıklandı. Dünya Ekonomik Forumu’nun açıklamasına göre Jakarta, yükselen deniz seviyesi ve yeraltı suyunun fazla çıkarılması sebebiyle dünyada en hızlı batan şehir. Fakat tek değil. İşte dünyanın ‘batan şehirleri’
1/6
Endonezya başkenti Jakarta’nın Java Denizi’ne batmaya başlaması sebebiyle taşınacağını açıklamıştı. Dünya Ekonomik Forumu’nun açıklamasına göre Jakarta, yükselen deniz seviyesi ve yeraltı suyunun fazla çıkarılması sebebiyle dünyada en hızlı batan şehir. Fakat tek değil. İşte dünyanın ‘batan şehirleri’
2/6
Houston | ABD’nin Texas eyaletinde bulunan Houston da yeraltı suyunun aşırı çekilmesi sebebiyle yıllardır batıyor. Houston Chronicle gazetesi şehrin Harris County bölgesinin 1920’lerden bu yana yaklaşık 3 metre battığını açıkladı. Batışın yılda yaklaşık 2 inç seviyesinde gerçekleştiği ve git gide artabileceği söyleniyor. Yeraltı suyunun çekilmesine bir düzenleme getirilmesi gerektiği parlamento tarafından sıkça gündeme getirilse de özel sektör tarafından işletilen kuyular soruna dikkat etmiyor.
3/6
Lagos | Nijerya’nın kıyısında yer alan Lagos Afrika kıtasının en kalabalık şehri olarak biliniyor. Konumu sebebiyle sellere yatkın olan Lagos’un kıyı şeridi eriyor. İklim krizi sebebiyle deniz seviyesi yükseldikçe şehir için risk artıyor. 2012’de yapılan bir araştırma Nijerya’nın kıyı şeridinin deniz seviyesinden 1 ya da 3 metre yukarıda olduğunu yani oldukça düşük olduğunu ortaya koydu. Bu yıl yapılan bir araştırma ise küresel deniz seviyelerinin bu yüzyıl sonunda 2 metreye kadar artacağını gösteriyor.
4/6
New Orleans | ABD’nin Louisiana eyaletinde bulunan New Orleans şehrinin üçte biri 1930’lu yıllardan beri deniz seviyesinin altında. 2005 yılında Katrina kasırgası yaşandığında bu oran yarıya kadar çıktı. Kıyıya çok yakın olan ve toprağı çok ‘gevşek’ olan bu şehir risk altında. Batmanın yanı sıra bilim insanları şehrin yılda 1 santimetre aşağı doğru indiğini keşfetti.
5/6
Beijing | Çin’in başkenti Beijing için 2016’da yapılan bir araştırma şehrin bazı bölgelerinin yılda 10 santimetreye kadar battığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar şehrin batma nedeninin Houston ve Jakarta’da olduğu gibi düzensiz yeraltı suyu çıkarmak olduğunu söyledi. Kıyı şehri olmayan Beijing su kaynağı olarak yeraltı sularını kullanıyor.
6/6
Washington | ABD’nin başkenti de batan şehirler arasında. 2015’te yapılan bir araştırma Washington’ın gelecek 100 yıl içinde 15 santimetreye kadar aşağı çökeceğini ortaya koydu. Washington’ın batma nedeni ise hepsinden farklı. Şehrin batma sebebi son buzul çağından kalan bir buz parçası. Bir mil yüksekliğindeki buzul binlerce yıl önce erimeye başladığında şehir de batmaya başladı. Bilim insanları bölgenin daha binlerce yıl sürebilecek bir batma sürecinde olduğunu söylüyor.