Birçok farklı faktör nedeniyle vücuttaki üretimi azalabilen testosteron seviyelerinin düşmesi, farklı belirtilere neden olabiliyor. İşte düşük testosteronun belirtileri ve artırmak için ipuçları:
1/10
ERKEKLERDE DÜŞÜK TESTOSTERON SEVİYELERİNİ GÖSTEREN 9 BELİRTİ
2/10
1. Düşük cinsel istek: Testosteron, erkeklerde sağlıklı bir libidoyu (seks dürtüsü) sürdürmede önemli bir rol oynar. Bazı erkekler yaşlandıkça cinsel dürtüde bir azalma yaşayabilir. Ancak, düşük testosteron seviyelerine sahip olanlar cinsel dürtüde daha şiddetli bir düşüş yaşarlar.
3/10
2. Sertleşme sorunları: Testosteron, erkeklerin cinsel isteğini uyarır ve ayrıca ereksiyonun sağlanmasına ve korunmasına yardımcı olur. Testosteronun kendisi ereksiyona neden olmaz, ancak beyindeki reseptörler tarafından nitrik oksit üretimini uyarır. Nitrik oksit, ereksiyon için gerekli olan bir dizi kimyasal reaksiyona yardımcı olan bir moleküldür. Testosteron seviyeleri çok düşükse, bir erkek cinsel ilişkiden önce ereksiyon elde etmekte veya spontan ereksiyonda (uyku sırasında olduğu gibi) zorluk çekebilir. Testosteron, uygun bir ereksiyona katkıda bulunan birçok faktörden sadece biridir. Araştırmalar, erektil disfonksiyon tedavisinde testosteron replasmanının rolünün genellikle etkisiz olduğunu göstermektedir. Erektil disfonksiyonu olan erkeklerle ilgili çalışmalarda, testosteron tedavisinin vakaların yaklaşık yarısında önemli bir gelişme göstermediği görülmüştür. Çoğu zaman, diğer sağlık sorunları erektil problemlerde rol oynar. Bunlar arasında diyabet, tiroid problemleri, hipertansiyon, yüksek kolestorol, sigara içmek, alkol tüketimi, depresyon ve anksiyete bulunur.
4/10
3. Düşük sperm sayısı: Testosteron, sperm üretiminde rol oynar. Düşük testosteronlu erkekler genellikle sperm sayısında bir düşüş yaşarlar.
5/10
4. Saç dökülmesi: Testosteron, saç oluşumu da dahil olmak üzere birçok vücut fonksiyonunda rol oynar. Kellik, en azından çoğu insan için yaşlanmanın doğal bir parçasıdır. Kelliğin kalıtsal bir bileşeni olmasına rağmen, düşük testosteron seviyeleri erkeklerde vücut ve yüzdeki kıl miktarını da azaltabilir.
6/10
5. Yorgunluk: Düşük testosteron seviyeleri olan erkekler aşırı yorgunluk ve düşük enerji seviyeleri yaşarlar. Çok uyumanıza rağmen tüm gün yorgunsanız veya egzersiz yapmak için motivasyon bulmanın daha zor olduğunu düşünüyorsanız, testosteron seviyeniz düşük olabilir.
7/10
6. Kas kütlesi kaybı: Testosteron kas yapımında rol oynadığından, düşük testosteronlu erkekler kas kütlesi kaybını fark edebilir. Çalışmalar, testosteronun kas kütlesini de etkilediğini, ancak güç seviyelerini veya işlevlerini her zaman etkilemediğini göstermiştir.
8/10
7. Artan vücut yağı: Düşük testosteronlu erkeklerde vücut yağında bir artış da görülür. Bazen jinekomasti (büyümüş göğüsler) veya daha kalın meme dokusu gelişir. Bu etki, testosteron ve östrojen arasındaki dengesizlikten kaynaklanır.
9/10
8. Azalmış kemik kütlesi: Osteoporoz veya kemik dokusunun incelmesi, genellikle kadınlarla ilişkili bir durumdur. Erkekler de düşük testosteron seviyelerinin bir işareti olarak kemik kaybı yaşayabilir. Testosteron kemik üretimini ve güçlenmesini destekler. Bu nedenle, düşük testosteronlu erkekler, özellikle yaşlandıklarında, daha az kemik hacmine sahiptir ve kırılmaya daha yatkındır.
10/10
9. Ruh hali değişimleri: Düşük testosteronlu erkekler ruh hali değişimleri yaşayabilir. Testosteron vücuttaki birçok fiziksel süreci etkilediği için ruh halini ve zihinsel yetenekleri de etkileyebilir. Araştırmalar, düşük testosteron düzeyine sahip erkeklerin depresyon, sinirlilik veya odaklanma eksikliği yaşama riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Kaynak: Ensonhaber