1/9
İngiliz The Guardian gazetesi Küresel İklim Grevi’nin yapıldığı bugün, iklim krizinin temel nedenlerini ve sonuçlarını basitleştirilmiş grafiklerle anlattı:
2/9
Problem: Atmosferde artan karbondioksit miktarı | Karbondioksit seviyesi endüstri devriminden bu yana hızla yükseliyor ama bu miktar günümüzde son 4 milyon yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Çarpıcı olan kısım ise karbondioksit oranının artma hızı; bilim insanları dünya tarihinde yaşanmamış bir durumla karşı karşıya olduğumuz görüşünde.
3/9
Neden?: 1. Fosil yakıtların yanması nedeniyle her yıl milyarlarca ton karbondioksit atmosfere ulaşıyor. Karbondioksit emisyonu miktarın gerektiği ölçüde düştüğüne dair ise herhangi bir sinyal yok.
4/9
Neden?: 2. Kereste, soya ve palm yağı üretmek ve hayvancılık için ormanların tahrip edilmesi karbon emisyonunun artmasına neden oluyor. Bu tahribat aynı zamanda yaban hayatın yok olmasının en büyük nedeni.
5/9
Sonuç: 1. Küresel sıcaklık artıyor | Dünyanın ortalama sıcaklığı son 200 yıldır istikrarlı bir şekilde yükseliyor ancak İkinci Dünya Savaşı’nın ardından nüfusla birlikte tüketimin artmasıyla bu yükselme büyük bir ivme kazandı. Küresel ısınma, atmosferde daha fazla enerji olması ve ekstrem hava olaylarının daha sık ve daha yoğun gerçekleşmesi anlamına geliyor.
6/9
Sonuç: 2. Grönland’da buzullar eriyor | Grönland’da yılda yaklaşık 4 trilyon ton buzul eriyor. Himalayalar’dan And Dağları ve Alpler’e kadar dünyanın en yüksek dağlarında da erime gerçekleşiyor.
7/9
Sonuç: 3. Deniz seviyesi yükseliyor | Buzullar eridikçe denizlerdeki su seviyesi yükseliyor; daha fazla güneş ısısını absorbe eden su kütleleri Dünya’nın sıcaklığının artmasına neden oluyor. Bilim insanları son yıllarda Avrupa ve Kuzey Amerika’da ekstrem sıcaklıklara neden olan hava dalgalarının sebebinin kutuplarda eriyen buzullar olabileceğini söylüyor.
8/9
Olumlu gelişmeler: 1. Rüzgâr ve güneş enerjisi kullanımı yaygınlaşıyor
9/9
Olumlu gelişmeler: 2. Elektrikli arabaların sayısı fosil yakıt kullananlara kıyasla hâlâ çok düşük olmasına rağmen satışları hızla artıyor.