1/6
Son yıllarda bağırsak ve mikrobiyota üzerine yapılan çalışmalar arttı. Mikrobiyota, vücudumuzda simbiyotik bir yaşam süren mikroorganizma topluluğunu ifade ediyor. Bu canlılar arasında zararlı olanları da var ancak yararlı olanlar vücudun sağlıklı işleyişinde çok önemli rol oynuyor.
2/6
Yapılan çalışmalar mikrobiyota çeşitliliğinin fiziksel ve psikolojik pek çok önemli etkisini ortaya koydu. Bağırsak florasını zenginleştirmek ise doğru beslenme ile mümkün. Mikrobiyotayı zenginleştirmek için düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler şöyle:
3/6
‘Pro’biyotik ve ‘pre’biyotik besinler: Probiyotikler vücudun sağlıklı işleyişine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan sağlıklı bakteri grubunu ifade ediyor.
4/6
Kapsül takviye olarak eczanelerde satılmasının yanında doğal beslenmeyle de bu bakteri florasını zenginleştirmek zor değil. Probiyotik açısından zengin besinler; yoğurt, kefir ve fermente edilmiş sirke, turşu, şalgam, kimçi gibi yiyecekler.
5/6
Prebiyotikler ise probiyotik bakterilerin aktifliğini destekleyen, kısaca probiyotiklerin ‘besini’ diyebileceğimiz kısa zincirli karbonhidrat grupları. Enginar, kuşkonmaz, yer elması, pırasa, sarımsak, soğan ve muz gibi yiyecekler prebiyotik açısından zengindir.
6/6
Polifenol açısından zengin yiyecekler: Bağırsak florasını destekleyen bir diğer besin grubu ise polifenol içeriği yüksek olan yiyeceklerdir. Bu yiyecekler arasında yaban mersini, çay, kahve, soğan, kuşkonmaz, enginar sayılabilir.