Ipsos tarafından gerçekleştirilen Antikriz Raporu’nda bu hafta; ‘emlak’ piyasası mercek altına alındı. Araştırmaya göre, resmi kira artışı üzerinde bir taleple karşılaşan kiracıların yüzde 73’ü bu oranı kabul etmek zorunda kaldı.
1/9
Ipsos Araştırma: Yasal sınırlama üzerinde gelen kira artış talebini kabul etmek zorunda kalan kiracıların oranı yüzde 73
2/9
Ipsos Araştırma bu hafta; ‘emlak’ piyasası mercek altına alındı. Araştırmaya göre ev sahipleri kiracıların yüzde 35’inden kontrat güncellemesi döneminde devletin açıkladığı kira artış oranından daha fazla bir artış oranı talep etti.
3/9
Bu oran kontrat güncellemesi zamanı gelenler nezdinde yüzde 51 olurken resmi kira artışı üzerinde bir taleple karşılana kiracıların da %73’ü bu oranı kabul etmek zorunda kaldı.
4/9
Son 1 sene içinde yapılan kira artışları kiracıların yarısını zorlarken kiracıların yüzde 51’i son bir sene içinde kiralarına yapılan artışın gelirlerindeki artıştan daha yüksek olduğunu ifade etti. Gelirlerindeki artışın kira artışından daha yüksek olduğunu söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 14.
5/9
Her 10 kiracıdan 4’ü ise kira ve gelirlerindeki artışın aynı oranda olduğunu söylüyor.
6/9
Kiracıların yüzde 86’sı taşınmak durumunda kalsalar aynı semtte ihtiyaçlarına ve bütçelerine uygun bir ev bulamayacakları görüşünde. Bu konuda zorlamayacağını düşünenlerin oranı sadece %14.
7/9
Araştırmaya göre, her 10 kiracıdan 9’u bugün taşınmak zorunda kalsa bütçesine uygun bir ev bulamayacağını düşüyor.
8/9
Kiracıların sadece yarısı oturduğu semtten memnun; oturulan evden memnuniyet ise yüzde 40 seviyesinde.
9/9
Kiracı olarak bir evde oturanların oranı yüzde 33 ve bu kişilerin yüzde 81’i bir seneden daha uzun süredir kiracı.