Baharın gelmesiyle leyleklerin Güney Afrika'dan Avrupa ve kuzey ülkelerine İstanbul üzerinden gerçekleştirdiği göç yolculuğu başladı. Leyleklerin en önemli geçiş noktalarından biri olan Sarıyer Garipçe Köyü semalarında görsel şölen oluştu
1/6
Her ilkbaharda, batıda Atlas Okyanusu'ndan, doğuda Hint Okyanusu'na, güneyde Güney Afrika'nın Ümit Burnu'na kadar Afrika Kıtası'nın Ekvator kuşağı güneyinde kalan geniş topraklarda kışlayan leyleklerin, Avrupa ve Asya'nın kuzey ülkelerine dönüş yolculuğu başladı.
2/6
Yetişkin leylekler, baharın gelmesiyle yuvalarına dönerek kuluçka dönemine giriyor.
3/6
Garipçe Köyü yakınlarında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından inşa edilen Fener Kuş Gözlem Evi'ne gelip 14 yıldır sayım yapan, görüntüleyen, yaralı leylekleri tedavi ettiren ve bölgede 'Leylek Baba' olarak tanınan İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu'ndan avukat Fikret Can ve gönüllüler de ilkbaharla birlikte Güney Afrika'dan yeniden Avrupa ve Balkanlar'a göç eden leylekleri yine İstanbul'da karşıladı.
4/6
Leyleklerin yılda iki kez göç ettiğini söyleyen Can, yetişkin leyleklerin Afrika'dan Avrupa'ya yuvalarına döndüklerini ve bu göçe ilkbahar göçü dediklerini belirtti. Can, "Diğeri de tersine göç, yavrularını yetiştirdikten sonra Afrika'ya gidiyorlar, şimdi ilkbahar göçü başladı. Leylekler, Afrika kıtasının ekvator altında yaşıyor. Buradan yola çıkarak İsrail, Suriye ve Lübnan'ı izleyerek Hatay üzerinden Türkiye'ye giriş yapıyorlar" diye konuştu.
5/6
Günde 10 saat uçabilen leyleklerin kanat çırparak gidemediğini aktaran Can, "Çünkü ona güçleri ve enerjileri yetmez. Ağır bir cüsseleri var, yaklaşık 4-4,5 kilo kadar. Kanatlarını süzerek gitmeleri gerekir. Havanın kaldırma gücünü kullanarak döne döne yükselmek suretiyle 2 bin metreye kadar hatta daha yükseğe çıkarlar. Günde ortalama 10 saat uçup, saatte 50 kilometre hız yapıyorlar" dedi.
6/6
Önce erkek leyleklerin gelip, yuvalarını düzenleyeceklerini belirten Fikret Can, "Bir hafta sonra dişiler de gelir. Çiftleşmeden sonra dişi 1 ile 7 arasında yumurta yapar. Ama genelde 3 veya 4 yumurta bırakırlar. Kuluçka süreleri 34 gündür, 3 ay yavru beslerler bu sürede 98 gram doğan yavruların 4,5 kiloya ulaşması gerekir. Tek bir yavru günde 700-800 gram canlı yemle beslenmek zorundadır. Leyleklerin doğadaki ömrü 25 yıldır, doğada en uzun yaşayan leyleğin 38 yıl yaşadığı biliniyor" diye konuştu.