1/15
Çayın ilk yudumlanışı M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanıyor
2/15
Rize Ticaret Borsası'nın verilerine göre, ülkemizde her 100 kişiden 96'sı çay içiyor.
3/15
Çay içmeyen yüzde dörtlük kısmı ise bebekler oluşturuyor.
4/15
Ülkemizde günde ortalama 245 milyon bardak çay tüketilirken, bunun yüzde 65'i evlerde, yüzde 13'ü iş yerlerinde, yüzde 11'i misafirlikte, yüzde 5'i kafelerde, yüzde 4'ü kahvehanelerde yüzde 2'si ise okul kantinlerinde tüketiliyor.
5/15
Avrupa'ya çayın gelişi 17. yüzyıla dayanırken, ülkemizde ise çay tarımının başlaması 1940'lı yıllarda başladı.
6/15
Hindistan ve Sri Lanka gibi ülkelerde çay bitkisi üzerine kar yağmadığı için çay bitkisinde oluşan hastalıklar ve böcekler ile mücadelede kimyasal ilaçlar kullanılıyor.
7/15
Dünyada çay üreticisi ülkeler arasında çay bitkisi üzerine kar yağan tek ülke Türkiye.
8/15
Bu nedenle Türk çayında hastalıklar ve haşere oluşmadığından ilaçlama yapılmıyor ve Türk çayı dünyanın en organik çayı olarak kabul ediliyor.
9/15
Türkiye çay tüketimi açısından dünyanın en çok çay tüketen 4. ülkesi konumunda.
10/15
Günlük içecek tüketimimizin önemli bir bölümünü karşıladığımız çay, mide ağrılarına, idrar yolları iltihabına, baş ağrılarına, kalp hastalıklarına ve tümörlere iyi geliyor.
11/15
Şu anda bilim insanları çayın kalp hastalıkları ve kanser üzerindeki etkilerini de araştırıyor.
12/15
Peki çayı demlerken nelere dikkat etmeliyiz? Çayı demlerken iyi su kullanılmalı, mutlaka porselen demlik tercih edilmeli
13/15
Temiz demlik içine her bardak için bir çay kaşığı dolusu çay konularak ılık su ile yıkanmalı, su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalı.
14/15
Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C'den birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidi. Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalı.
15/15
Çayın demlenme süresi 10-15 dakika olmalı. Ancak aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 25-30 dakikaya kadar çıkartılabilir. Kaynak: Sözcü gazetesi