Zaman, kadın ve erkek beyinlerinde farklı işliyor. Beyin yapısının zamanla küçüldüğü bilinirken, erkekte bu küçülmenin kadınlardan daha hızlı olduğu fark edildi. Araştırmalara göre, kadınların beyin yaşı erkeklerden ortalama 3.8 yaş (yaklaşık 4) daha genç.
1/11
Kadınların beyni erkeklerinkinden 4 yaş daha genç
2/11
ScienceDaily sitesinde yer alan araştırmaya göre, Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi, aynı yaştaki kadın ve erkekler arasında beyin metabolizması anlamında neredeyse 4 yıllık bir fark olduğunu tespit etti. Araştırma sonuçları, kadınların erkeklere oranla akıl hastalığı yaşama oranının daha az olduğu sonucuna da yol açıyor.
3/11
Üniversitenin Radyoloji Bölümü’nden Manu Goyal, araştırma sonuçlarıyla ilgili olarak “Beyin yaşlanması ve nörodejeneratif hastalıklara yatkınlık durumlarında cinsiyet faktörlerinin de etkili olduğuna yönelik sonuçlar aldık. Beyin metabolizması, kadın ve erkeğin yaşlandıkça ne kadar farklılaştığına dair bize ipucu sunuyor” dedi.
4/11
Beyin şekerle çalışıyor. Fakat insan yaşlandıkça beynin şekeri ne şekillerde ve ne miktarda kullandığı değişiyor. Bebekler ve çocuklar, ‘beyin yakıtı’ olan şekerin büyük bir kısmını ‘aerobik glikoziz’ denen, glikozun enerji sağlamak için parçalanması sürecinde kullanıyor. Şekerin geri kalanı ise, günlük düşünme ve öğrenme süreçlerinde enerji sağlamak için kullanılıyor.
5/11
Ergen ve genç yetişkinlerde beyindeki şeker, yine çocuklardaki gibi bir kısım ‘aerobik glikoziz’ sürecinde işlenirken, kullanılan miktar yaşla birlikte gittikçe düşüyor. 60’lı yaşlarında bir insan için ‘aerobik glikoziz’ süreci yok denilebilecek kadar az bir seviyeye geliyor.
6/11
Araştırmacılar bu zamana kadar yaşla yavaşlayan beyin metabolizmasının cinsiyetler arasında farklı olduğuna dikkat çekmemişti. Goyal ve iş arkadaşları Marcus Raichle, Alan A. ve Edith L. Wolff, Andrei Vlassenko, 205 insan üzerinde beynin şeker kullanımı araştırması yaptı.
7/11
121’i kadın, 84’ü erkek olan ve yaşları 20’den 82’ye değişen katılımcılar beyinlerindeki oksijen ve glikoz akışının görülebilmesi için PET taramasından geçtiler. Araştırmacılar, her bir kişinin ‘aerobik glikoziz’ sürecinde ihtiyacı olan şeker oranını belirledi.
8/11
Yaş ve beyin metabolizması arasındaki ilişkinin anlaşılabilmesi için bir algoritma geliştirdiler. Önce erkeklerin yaşları ve beyin metabolizmalarının girildiği algoritmada, kadınların verileri eklendiğinde sonuçlar, kadınların beyin yaşının, erkeklere göre ortalama 3.8 yıl daha genç olduğunu gösterdi.
9/11
Goyal, sonuçlar üzerine “Erkek ve kadın beyin yaşları arasında hesaplanan ortalama fark gözle görülür ve tekrarlanabilir. Bu sonuç bugünlere kadar cinsiyetler arasındaki farkları gösteren sonuçlardan en güçlülerinden, fakat boy farkı gibi faktörler kadar büyük olduğunu söyleyemeyiz” yorumunda bulundu.
10/11
Beyin yaşı farkının genç katılımcılar arasında daha çok görüldüğü de kaydedildi. Goyal, “Bu sonuçla ‘erkeklerin beyni daha çabuk yaşlanıyor’ yerine, ‘erkekler yetişkinlik sürecine kadınlardan daha erken başlıyor’ anlamını çıkarmak daha mantıklı” dedi.
11/11
Araştırmacı, “Bilmediğimiz şey bunun ne anlama geldiği, bu sonuçların bir anlamı, kadınların beyinleri daha genç olduğu için ilerleyen yıllarında akıl rahatsızlıkları yaşama ihtimallerinin daha az olduğu olabilir. Fakat henüz, bunu netleştirmek için çalışmalar yürütüyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.