1/7
Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftoğlu, kahve ve yaşam uzunluğu hakkında yapılan bir araştırmayı köşesine taşıdı.
2/7
Analiz, yaşları 37 ile 73 arasında değişen 170 bin kişinin verileri ile yapıldı. İngiltere’de yaşayanların sağlık kayıtlarının tutulduğu veri tabanı U.K. Biobank’taki kahve tüketimine ilişkin verilerle sağlık verileri incelendi.
3/7
Prof. Müftüoğlu'nun aktardığına göre araştırma sonucunda; kafeinli ya da kafeinsiz fark etmeksizin kahvenin ölüm riskini azalttığı görüldü.
4/7
Annals of Internal Medicine’da neticeleri yayımlanan o araştırmaya göre, günde 1.5-3.5 fincan kahve içenlerin, içmeyenlere göre yüzde 30 civarında daha az erken ölme olasılığı var.
5/7
Prof. Müftüoğlu, "Bu bilgi aslında çok da şaşırtıcı değil. Kahvenin muhtelif sağlık yararlarını gösteren araştırmalar, günde 1-2 fincan düzenli kahve içmenin parkinson hastalığından karaciğer yağlanmasına, tip-2 diyabetten prostat sağlığına, pek çok kronik sağlık problemine de iyi gelebileceği daha önce de yayımlandı" yorumunu yaptı.
6/7
Müftüoğlu, "Bütün mesele dozu kaçırmamak, yani ölçülü olmak. Ayrıca kahveye aşırı şeker, süt ve benzeri katkıları eklememek ile bağlantılı gibi görünüyor." dedi.
7/7