cep telefonları günümüzde çok fazla önem taşıyor. Telefonla vakit geçirilen süre artarken mesajlaşmanın bir adım ötesine geçemeyen insanların sayısı da artmaya başladı. Bu duruma göre insanlar telefonla konuşmaya çekiniyor hatta korkuyor. Bu aslında bir fobi ve bu fobinin adı telefonofobi...
1/6
Modern zamanın fobisi; telefonofobi nedir?
2/6
TELEFONDAN KÖTÜ HABER ALANLAR DAHA YATKIN Travmalar ve yaşanılan olumsuz olaylar telefonofobiyi tetikliyor. Kişi şayet geçmişinde telefondan olumsuz bir haber almışsa, gelen aramalar ve telefonla yapılan konuşmalara kayıtsız kalabiliyor.
3/6
SOSYAL ANKSİYETE TETİKLİYOR Fobiye yatkınlık bakımından sosyal anksiyete de büyük bir etkiye sahip. Sosyal anksiyetenin temelinde kişinin hayatında aşağılanma, zorbalık ve alay edilme gibi durumlar yatarken; diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirmelere maruz kalmak ve küçük düşürülmek sosyal anksiyeteyi tetiklerken iletişim kurma becerilerini de aynı oranda zedeliyor.
4/6
NE YAPMALI? Her insanda değişen telefonofobi nedeni için araştırmalara bakıldığında, öncelikle kişinin kendisine 'ben bunu neden yapıyorum' sorusunu yöneltmesi gerektiği vurgulanıyor.
5/6
Uzmanlara göre telefon aramalarında gelen endişenin kaynağını belirlemek de fobiyle mücadele için iyi bir adım. Bunun yanında daha fazla aramanın yapılacak olması iletişim becerilerini artırarak fobinin çözümünde büyük rol oynuyor.
6/6
Yakınları aramak, uzun sohbetler yapmak kaygıları asgariye indirmeye yardımcı olacaktır. ‘’Bunları denemeden önce psikolojik destek süreçlerini içeren psikoterapi tekniklerine başvurmalı ve uzman kişilerden yardım almak gerekli’’ deniyor.