1/11
Uzun süre güneş altında kalma sonucu meydana gelen güneş çarpması, vücut ısısını düzenleyen sistemlerin bozulmasına bağlı olarak meydana geliyor.
2/11
Sıcak havalarda insan vücudu, kan akışını deri yüzeyine doğru arttırarak terlemeyi hızlandırır, soluk alıp vermeyle de vücut kendi ısısını dengelemeye çalışır. Bu durum gerçekleşemediğinde güneş çarpması adı altında belirtiler ortaya çıkar.
3/11
Güneş çarpmasının en yaygın belirtileri baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, denge bozukluğu ve bilinç kaybıdır. İlerleyen vakalarda hayati risk oluşabilir.
4/11
Sıcak havalarda özellikle küçük çocukların ve yaşlıların daha çok dikkat etmesi gereken güneş çarpmasından korunmak için bol bol su tüketmek ve güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkmamak gerekiyor.
5/11
Ayrıca yaz boyunca güneş kremi ve güneş gözlüğü gibi koruyucuları ihmal edilmemeli.
6/11
Güneş çarpmasından korunmak için vücudun su dengesini korumak çok önemli. Su yerine çay, kahve veya alkol tüketilmemeli; bu içecekler vücudun sıvı ihtiyacını arttırır.
7/11
Güneş çarpması durumunda yapmanız gerekenler şöyle:
8/11
Hastanın bilinci açıksa sıvı takviyesi sağlanmalı fakat hasta bilincini kaybettiyse hiçbir sıvı verilmeden en yakın hastaneye götürülmeli.
9/11
Vücut ısısını düşürmek için duş alınmalı ya da baş, göğüs ve koltuk altı gibi bölgelere ıslak havlu tutulmalı.
10/11
Durum fark edildiği anda güneşin altından uzaklaşıp serin bir yere geçilmeli.
11/11
Kan dolaşımını baş tarafına yönlendirmek için ayaklarınızı yukarıda tutabilirsiniz.