Uzmanlar, çocukların sağlıklı gelişimi için ailelerin iyi bir gözlemci olması gerektiğini vurguluyor
1/8
Uzman Klinik Psikolog Didem Üngör Dörtkol ve Uzman Pedagog Belgin Temur, Birgün’e yaptığı değerlendirmede şiddet içerikli oyunların çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini vurgulayarak, ailelerin iyi bir gözlemci olması gerektiğinin altını çiziyor.
2/8
Konuya ilişkin yapılan en kapsamlı çalışmanın sonucuna göre şiddet içerikli bilgisayar oyunları ile agresif davranışın arttığı, bunun yanında kişilerin olumlu sosyal davranışlarında, empati duygusunda azalmalar tespit edildi. ABD, Kanada, Almanya ve Japonya gibi ülkelerde yapılan toplam 24 araştırmanın sonucuna göre ise düzenli şekilde şiddet içeren oyunları oynayanların diğerlerine göre daha kolay şiddete başvurabilecekleri iddia edildi.
3/8
Çocukların ve gençlerin bu oyunları neden tercih ettiğinin önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Didem Üngör Dörtkol, “Şiddet içerikli oyunlar içlerinde öfkeyi bastıran, kendini ifade etmesine izin verilmeyen çocuklar tarafından daha çok tercih edilmekte” dedi.
4/8
Ailede geri planda kalmış, söz hakkı olmayan, baskın ebeveynlere sahip çocukların deşarj olmak için bu oyunlara başvurduğunu dile getiren Dörtkol, şu ifadelerde bulundu: “Aile içi çatışmaların sık yaşandığı ortamlardaki çocuklar için kendi öfkelerini yaşayabilmek ve deşarj olabilmek için bu tür oyunlar bir fırsat sunuyor. Kendini ifade etmek için şiddet dilini kullanmayı öğrenen çocuk artık her yerde şiddeti kullanmaya başlar ki bu da diğer sorunları beraberinde getirir.”
5/8
Uzman Pedagog Belgin Temur, “Aileler iyi bir gözlemci olmalı” diyerek, anne babalara şu tavsiyelerde bulundu:
6/8
Eğer çocuğunuzun gereğinden fazla bilgisayar ve telefon başında vakit geçirdiğini düşünüyorsanız mutlaka onunla ilişkinizi gözden geçirin. Anne babasıyla, yakın ve açık bir iletişimi olan, birlikte keyifli vakit geçiren çocukların bilgisayar başında daha az vakit geçirdikleri biliniyor.
7/8
Erken dönemden itibaren çocuğunuzun kendisi için hem yararlı hem keyifli alışkanlıklar kazanmasını sağlayın. Özellikle spor ve sanatla uğraşan, duygularını açık bir şekilde ifade etmeyi öğrenen ve yaşadığı sorunları ailesiyle rahatça paylaşabilen çocuklar zararlı alışkanlıklara daha az yöneliyor.
8/8
Çocuğunuzu küçüklükten itibaren doğaya alıştırın. Çocuklar doğaları gereği açık hava aktivitelerini, ağacı, toprağı, suyu, hayvanları ve doğaya ait her şeyi severler. Doğada oynamaya alışan çocuklar kapalı ortam aktivitelerini daha az tercih ederler. Ayrıca harekete imkân vermesi açısından çocuklar için çok daha yararlı ve sağlıklı oyunlar oynayabilir.