1/7
“STREP A” ALARMI BİTMEDEN “KIZIL” ENDİŞESİ BAŞLADI: BELİRTİLERİ NELER?
2/7
Strep A bakterisi kaynaklı enfeksiyonlarda son dönemde ciddi artış yaşanıyor. Dünya çapında tedirginliğe neden olan bakteri, başka daha ciddi olabilecek bazı hastalıklarla da neden olabilir. Bunlardan biri de çoğunlukla çocukları etkileyen kızıl hastalığı (scarlet). Uzmanlar, Strep A vakalarıyla birlikte kızıl hastalığına yakalananların sayının da artabileceğine dikkat çekiyor. Peki, kızıl hastalığı nedir, belirtileri neler?
3/7
İngiltere'de 2017-18 yıllarında Strep A enfeksiyonları nedeniyle 10 yaşın altında dört çocuk hayatını kaybetmişti. 2022 eylül ayında yeni vakalar ortaya çıkmaya başladı. Tipik belirtisi boğaz enfeksiyonu olan bakteri, başka pek çok klinik tabloya da neden olabiliyor. İnvaziv streptokok enfeksiyonları ya da nekrotizan fasiit gibi hastalıklara yol açabilen Strep A, Türkçeye kızıl olarak geçen ya da İngilizcede “scarlet fever” diye bilinen hastalığın da etkeni.
4/7
Kızıl özellikle 3-7 yaş aralığındaki çocuklarda görülen bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır. Adını genelde hastanın vücudunda, özellikle dil, yüz, koltuk altları ve kasık bölgesinde kırmızı lekeler oluşturmasından alır. Ancak bu lekelerin hiç oluşmadığı enfeksiyonlar da görülür. Yetişkin yaşlarda da hastalığa yakalanmak mümkündür.
5/7
Etkeni A grubu streptokoklardır (Streptococcus pyogenes). Toksin oluşturacak bakteriyofaja sahip olmaları halinde hastalık ortaya çıkar. Bunların farklı serotipleri olması nedeniyle insanlar birden fazla kere bu bulaşıcı hastalığa yakalanabilirler.
6/7
Kızıl, damlacık enfeksiyonu ile ya da hastalıklı kişinin salgılarıyla doğrudan temas yoluyla bulaşır. Soyulan deri, hastanın vücut salgılarını taşımadığı sürece, zararsızdır.
7/7
Kızıl hastalığı belirtileri: Ateş (38 °C ila 40 °C), halsizlik, boğazda ağrı, yutkunmada zorluk kızarıklıklar, normalden kırmızı yüz, karın ağrısı, bulantı ve kusma, dilin çilek gibi kızarması ve dilin üstünde beyazlık oluşması, boyun tutulması