1/11
The Washington Post ‘2019 Yılının En İyi Kitapları’nı 21 Kasım’da paylaştı. Liste, ‘Şu an okumanız için 10 kitap’ alt başlığını taşırken listede Türkçe’ye çevirisi hiçbir kitap yer almadı. Listede yer alan kitaplar şöyle:
2/11
Black Leopard, Red Wolf (Siyah Leopar, Kırmızı Kurt)/ Marlon James: Geçen senenin Booker Prize kazananı olan James’in ‘kurgu’ türündeki yeni kitabı Afrika mitolojisinden ilham alarak yazıldı. Kitapta kaybolan bir çocuğu bulmak üzere yola çıkan karakterler, fantastik bir maceraya atılarak, bu serüvende birbirinden ilginç varlıklarla karşılaşıyorlar.
3/11
Falter: Has the Human Game Begun to Play Itself Out?/ Bill McKibben: Yazar, “The End of Nature” (Doğanın Sonu) kitabı ile toplumu iklim değişikliğine karşı harekete geçiren ilk isimlerdendi. McKibben, kurgu dışı türüne ait olan son kitabı ‘Falter’da da “gezegene ne yaptığımıza ve bu konuda şu an ne yapabileceğimize” oldukça canlı istatistikleri kullanarak değiniyor.
4/11
Girl, Woman, Other (Kız, Kadın, Öteki)/ Bernardine Evaristo: 2019’un Booker Ödülü kazananlarından biri olan Evaristo, Girl, “Women and Other” ile aldığı ödülü Margaret Atwood’un “The Testaments” kitabı ile paylaşmıştı. Her bir bölümü bir novella uzunluğunda olan kurgu türündeki kitapta, birçok kadını geçmişleri ve deneyimleriyle beraber anlatılıyor.
5/11
A Good Provider Is One Who Leaves: One Family and Migration in the 21st Century (En İyi Aileyi Geçindiren Kişi Terkedendir: 21’inci Yüzyılda Bir Aile ve Göç): / Jason DeParle: Yazar, Filipinli bir ailenin birden fazla neslini içerisine alarak göç konusunu sürükleyici bir şekilde ele alıyor. Manila’dan Abu Dabi’ye süren ve birçok farklı mekânda geçen kurgu dışı bu kitap Trump’ın göçle ilgili politikalarını yansıtması açısından önem taşıyor.
6/11
Know My Name (Adımı Bil)/ Chanel Miller: Önceden Emily Doe adıyla bilinen yazar Miller, Brock Turner tarafından uğradığı cinsel saldırıyı ve bir tecavüz kurbanının hakkını aramasının ne kadar zor olduğunu ve kendini yeniden kurban haline getirmenin nasıl bir süreç içerisinde geliştiğini kurgu dışı türdeki kitabında anlatıyor.
7/11
On Earth We’re Briefly Gorgeous/ Ocean Vuong: Vietnam’ın Saigon şehrinde doğan şair Vuong’un kendi hayatından olaylara yer verilen kurgu türündeki eserinde, tarihsel bellekten yararlandığı kadar kendi cinsel keşiflerini de ortaya koyuyor. Anlatı nihayetinde hayatı Vietnam Savaşı ile geçmiş olan anlatıcının annesine samimi bir mektup haline geliyor.
8/11
Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland (Hiçbir şey Söyleme: Bir Katilin Gerçek Hikâyesi ve Anılardaki Kuzey İrlanda)/ Patrick Radden Keefe: Kitap, Kuzey İrlanda’da 1972 yılında gerçekleşen bir cinayeti ele alır. İngiliz bir muhbir olduğundan şüphelenilen dul bir anne olan Jean McConville’ın öldürülmesi ile İrlanda Cumhuriyeti Ordusu üyesi Dolours Price’ın yükseliş hikâyesi Keefe tarafından bir arada anlatılıyor. Kurgu dışı türündeki bu kitap unutma politikaları ve şiddetin uzun vadeli sonuçları üzerinde duruyor.
9/11
Strangers and Cousins (Yabancılar ve Kuzenler)/ Leah Hager Cohen: Yıkılmış bir ailenin düğün planlarken yaşadıklarını ele alan Cohen, içinde bulunduğumuz çağa dair bir romantik komedi anlatıyor. Kurgu türündeki kitapta yazar, tarihi bir trajediyi çevredeki kasaba ile alarak orada yaşayan Ortodoks Yahudi sakinlerin yaşamını ele alırken kışkırtıcı bir dil kullanır.
10/11
The Topeka School (Topeka Okulu)/ Ben Lerner: Küçük bir kasabada yaşayan karakterler üzerinden bütün ülkenin sorunlarını ve durumunu ele alan Lerner, 1990’larda bir lisenin münazara ekibinin başında olan karakter ile psikoterapist olan annesinin hikâyesi anlatılır. Lerner, kurgu türündeki bu kitabında Amerika’nın sivil söylemine destek olmak için giderek artan toksik bir dille savaşan karakterleri Kansas’a ulaşacakları bir yolculuğa çıkarır.
11/11
The Yellow House (Sarı Ev)/ Sarah M. Broom: 2019 Ulusal Kurgu Dışı Kitap Ödülü’nü kazanan “The Yellow House”, turistlerin uğramadığı bir şehrin parçası olan New Orleans Doğu’da yaşayan bir siyah işçi sınıfı aileye odaklanıyor. Hem umut taşıyan hem de hapishane olan ve Katrina Kasırgası sonrasında bugünün sorunlarını gözler önüne seren bir mekâna dönüşüyor. Yerinden olma, hayatta kalma ve zararlı ırkçılık gibi konuları ele alan kitap yazar Broom’un anı/ biyografi kitabı olma özelliğini de taşıyor.