Ankara Garı'nda, 10 Ekim 2015'te terör örgütü IŞİD'in bombalı saldırısı sonucu 103 kişinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili, Yargıtay'ın saldırıda yaralandıktan sonra hastanede ölen 1 kişi ve 10 yaralı yönünden bozma kararının ardından, 9 kişinin yeniden yargılanmasına başlandı. Mahkeme, bu davanın, ana davadan ayrılan sanık Erman Ekici ile 16 firari sanığın yargılandığı dava ile birleştirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi. Ayrıca saldırıdan daha sonra hayatını kaybedenlerin ölümlerinin katliamla bağlantısının değerlendirilmesi için, 7 yıldır yapılmayan olay yeri incelemesinin yapılmasına karar verildi.
Ankara Garı önünde 103 kişinin hayatını kaybettiği 10 Ekim Ankara Katliamı’nın ana davasında Yargıtay’ın kısmen bozma kararının ardından Ankara Adliyesi’nde yeniden duruşma görüldü. Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 10 Ekim Ankara Katliamı ana davasında verilen kararları haziran ayında kısmen bozmasının ardından Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma görüldü. Yargıtay’ın Erman Ekici’nin “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan yargılanmasını ve yargı katliamda daha sonra hayatını bazı kişilerin ölümünün bombalı saldırıyla bağlantının değerlendirilmesini istemişti.
Evrensel gazetesinin haberine göre, sanıkların SEGBİS yöntemiyle katıldığı mahkemede sanık Yakup Şahin ve Metin Akaltın dinlemek istemediklerini belirterek duruşmadan ayrıldılar. Yargılama sürecinde IŞİD’li olduğunu itiraf eden tek sanık ve örgütün o dönem Antep yapılanmasının sorumlusu Yunus Durmaz’ın kardeşi Hacı Ali Durmaz, “Öldürmeyen acı güçlendirir. Sizin yaptığınız zulümler sayesinde güçlendim. Sizin verdiğiniz cezalar sayesinde Allah tarafından bağışlandım. Burada tutturmuşlar bir tiyatro. Ne üzüldük ne de gevşedik. Daha da devam edeceğiz” diye konuştu. Diğer sanıklar ise bu yaralama nedeniyle zulme uğradıklarını iddia ederek suçlamaları reddetti.
Avukat Senem Doğanoğlu, saldırının daha sonra ölenlerin katliamla illiyet bağının değerlendirilmesi için olay yeri ve anının dijital olarak üç boyutlu yeniden canlandırılmasını talep etti. Yargıtay’ın bomba mekanizmasının tarif edilmesini istediğini ve olay yeri inceleme ekibi ile bomba imha uzmanlarının mahkemede dinlenmesinin artık zorunluluk olduğunu söyledi.
Avukat İlke Işık da Yargıtay’ın 200 klasörlük dosya hakkında 4 yılda karar verdiğini belirterek, “Ülkenin en büyük katliamına ilişkin bir dava hakkında… 200 klasör boyunca olan bütün delillere ilişkin hiçbir şey söylememişler. Olay anında o gün gaz kapsülü kullanan polislerle ilgili Yargıtay kararı var elimizde. Olayda kamu görevlilerinin sorumluluğu yok diyemezsiniz. Bu konudaki yargılamaya devam edilmesini talep edeceğiz” dedi.
Ankara barosu Başkanı Mustafa Köroğlu ise meslek örgütü olarak duruşmaya katılma nedenlerini anlatarak, katliamda Avukat Uygar Coşkun’u kaybettiklerini ve bu katliamın insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu söyledi.
Mahkeme birleştirmeyi kabul etti
Mahkeme heyeti verdiği kararda, firari sanıklar yönünden devam eden 10 Ekim Katliamı davası ile bu dosyanın birleştirilmesine, daha sonra hayatını kaybedenlerin ölüm sebebinin değerlendirilmesi için olay yeri incelemenin yapılmasına, bomba imha ve olay yeri ekiplerinin dinlenmesi taleplerinin birleştirilen diğer dosyada değerlendirilmesine, Erman Ekici hakkında Anayasal düzeni ortadan kaldırılma suçlamasıyla suç duyurusunda bulunulmasına, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.