10 kişi 'ciddi biçimde' yaralandı, yüzlerce Kürt sığınmacı ana kampı terk etti; Midilli'de neler oluyor?

10 kişi 'ciddi biçimde' yaralandı, yüzlerce Kürt sığınmacı ana kampı terk etti; Midilli'de neler oluyor?

T24 Haber Merkezi

Sığınmacı krizinden en çok etkilenen Ege adalarından biri olan Midilli’de, Kürt ve Arap sığınmacılar arasında cuma günü çıkan çatışma sonrasında yüzlerce sığınmacı ana kamp Moria’yı terk etti. Cuma akşamı çıkan çatışmayla ilgili olarak farklı kaynaklardan, yer yer birbiriyle çelişen çok sayıda bilgi geldi. Kürt medyasında 4 kişinin hayatını kaybettiği bilgisine yer verilirken; daha sonra adadaki kaynaklar ölen kimse olmadığını, 10 kişinin yaralandığını duyurdu.

Midilli’deki Moria kampının adı daha önce de sığınmacılar arasında yaşanan çatışmalar, kamptaki koşullara dikkat çekmek isteyen sığınmacıların düzenlediği açlık grevleri ve eylemlerle duyulmuştu. Avrupa Birliği ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmadan sonra Suriyeli, Iraklı, Afgan, Pakistanlı binlerce sığınmacının ‘sıkışıp’ kaldığı kamp, yıllardır kapasitesinin çok üzerinde insanı ağırlıyor.

People keep on arriving. Many injured,children, pregnant women. More than 300 now in #Pikpa #refugeesgr #moria #lesvos #emergencyPikpa pic.twitter.com/Zh4yJXqUZa

— Lesvos Solidarity (@Lesvosolidarity) May 26, 2018

“Kavga, bazı Arap gençlerinin oruç konusunda Kürtlere sataşmasından sonra çıktı”

İlk olarak Lesvosnews.gr ve greekreporter.com internet siteleri tarafından duyurulan 25 Mayıs’taki gerginlikle ilgili ilk haberlerde, çatışmanın ‘bilinmeyen’ bir sebepten başladığı belirtildi. Rudaw’a konuşan 19 yaşındaki Kobanili Kürt sığınmacı Mohammed Khalil ise “Kavga, bazı Arap gençlerinin oruç konusunda Kürtlere sataşmasından sonra çıktı” dedi. Khalil, “Dün oruçluydum, yine de bazı Suriye, Irak, Yemen ve Cezayirli Araplar gelip, Suriyeli Kürtlerin kafir olduklarını ve oruç tutmadıklarını söyledi” diye konuştu.

Kurdistan24’e konuşan KDP’nin Yunanistan temsilcisi Sarbast Mohammed, hayatını kaybedenler olduğu yönündeki haberleri yalanladı ancak 10 Kürt’ün kritik biçimde yaralı olduğunu teyit etti. Yaralıların Afrin, Kobani ve Süleymaniye’den gelen sığınmacılar olduğunu söyleyen Mohammed, ‘toplamda 72 kişinin yaralandığı ve Yunan yetkililerin olayların sorumlusu olduğunu düşündükleri 3 Arap kökenli kişiyi gözaltına aldığı’ bilgisini de verdi.

Kurdish refugees attacked by others last night #Moria camp #Lesvos Many injured, many left the camp and headed to the city, most taken to #Pikpa solidarity camp. #Refugeesgr pic.twitter.com/jLUsb6Qm7d

— Fotini Rantsiou (@FotiniRantsiou) May 26, 2018

Kürt sığınmacılar çevre kamplara yerleştirildi

Çıkan çatışmanın ardından yüzlerce Kürt kökenli sığınmacı, güvenliklerinden endişe ettikleri için Moria’yı terk etti. Adadaki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Moria’dan ayrılan sığınmacıların Pikpa ve Lighthouse Relief gibi adada çalışma yapan diğer kuruluşların kamplarına yerleştirildiklerini söyledi.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütünden yapılan açıklamada da Moria kampının kapasitesinin üzerinde sığınmacıyı ağırlamaya çalışması sebebiyle yaşanan insanlık dışı duruma dikkat çekildi ve AB’ye konuyla ilgili adım atılması çağrısı yapıldı:

“Bu hafta sonu, Moria kampındaki gruplar arasında çatışmalar yaşandı. Bu çatışmalar, Moria gibi korkunç yerlerdeki insanlık dışı koşulların sonucudur. 2 bin 500 kişilik alanda 8 bin kişi mahsur bırakıldı. AB, sorumluluk almalı.”

Since Saturday, ~900 people, mainly families with young children, have fled #Moria, due to violent clashes in the camp. Capacity is at max. We must find a dignified solution for people fleeing violence and war. End the containment policy. #opentheislands #Lesvos #EU #migration pic.twitter.com/wpcnOeSkVJ

— MSF Sea (@MSF_Sea) May 28, 2018

MSF’den yapılan son açıklamada da cumartesiden bu yana çoğunluğunu aileler ve çocukların oluşturduğu 900 kişinin, çatışmalar nedeniyle Moria’dan kaçtığı bilgisine yer verildi.