12 Eylül'de kaçırılan 800 bin altının yılan hikayesi

12 Eylül'de kaçırılan 800 bin altının yılan hikayesi
Heylani Kebir aşireti, İsviçre'ye kaçırılan ve değeri 630 milyon dolar olarak tespit edilen 800 altının peşindeElazığlı Heylani Kebir aşiretinin reisi Sait Ali Bayrak, 4 yıldırsessiz sedasız bir mücadele içinde. Filmlere ilham kaynağı olabilecekbu mücadelenin konusu, 12 Eylül'den önce İsviçre'ye kaçırılan ve değeri630 milyon dolar olarak tespit edilen 800 bin Osmanlı altını ile birçokziynet eşyası.   Elazığlı Heylani Kebir aşiretinin lideri Hasan Bayrak, 12 Eylüldarbesinin önemli mağdurlarından biri olacağını hiç düşünmemişti.Darbeyi önceden sezip harekete geçmiş, mal varlığının önemli birkısmını iki yakın dostunun da yardımıyla yurt dışına çıkarmıştı. HasanBayrak sadece sezgileriyle hareket etmemiş, darbe olacağı hususundauyarı da almıştı. Devlet kademesinde çalışan bir dostu, büyük ihtimalleyakında bir darbe olacağını, malına ve canına kastedilebileceğinikendisine bildirmişti.

Fakat servetini Türkiye sınırları dışınaçıkarması kolay değildi; çünkü kasalar dolusu Osmanlı altını ve ziyneteşyası ile kitap ve belgeler söz konusuydu.

Hasan Bayrak, servetini (büyük ihtimalledeniz yoluyla) yurt dışına çıkarıp İsviçre'deki dünyanın en büyükbankalarından Credit Suisse'nin kasasına koydu. Bir buçuk ay sonra daTürkiye'de asker darbe yaptı. Hasan Ağa, binlerce ocağa kor düşürendarbenin ateşinden korunmayı başardı. Korktuğunun aksine askerî yönetimaşiretine ve kendisine dokunmadı.

Aradan yıllar geçti. Hasan Ağa bu dünyadangöçüp gitti (1999). Ancak servetini İsviçre'ye götürmesiyle başlayanhikâye hâlâ devam ediyor. Hem de filmlere ilham kaynağı olacakşekilde... Başrolde de kendisinin ölümünden sonra aşiretin reisliğiniyapan oğlu Sait Ali Bayrak var. Ancak bu sefer, tam tersi bir durum sözkonusu. Çünkü aile, serveti İsviçre'den Türkiye'ye getirmek için çabaharcıyor şimdi. Peki, bu mümkün mü? Sait Ali Bayrak bu soruyu, "Zor birdurum; ama getirmek için mücadelem sonuna kadar sürecek. Devletten bukonuda yardım istiyorum." diye cevaplıyor.

Sait Ali Bayrak, İsviçre'deki hazinedenbabasının ölümünden 6 yıl sonra haberdar oluyor. Bunun sebebi ise babaHasan Bayrak'ın ölmeden önce eşi Vahide Bayrak'a ettiği vasiyet. HasanAğa, eşinden, oğlu Sait Ali'nin söz konusu mal varlığından 40 yaşınageldikten sonra haberdar edilmesini istiyor. Vahide Bayrak'ın 2005yılında aniden ciddi bir rahatsızlık geçirmesi, vasiyetin erkenaçıklanmasına neden oluyor. Vahide Bayrak, oğlu Sait'e daha 40 yaşınagelmeden İsviçre'deki hesaptan ve evin sandığında saklanan bir belgeninvarlığından söz ediyor.

Belgede, Hasan Bayrak adına açılmış birhesap olduğu ve bu hesapla birlikte bir kasanın bulunduğu yazıyor.Kasada altın ve ziynet eşyalarının yanı sıra kitaplar ve bazıbelgelerin olduğu belirtiliyordu. Ancak daha fazla detay verilmiyordu.Bunun üzerine Sait Ali Bayrak, 9 Ağustos 2005 tarihinden itibaren,babasının İsviçre'ye götürdüğü servetin peşine düşer.