2022 Dünya Kupası B Grubu | İngiltere 6-2 İran (Maç sonucu)

2022 Dünya Kupası B Grubu | İngiltere 6-2 İran (Maç sonucu)

Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası'nda İngiltere, B Grubu'ndaki ilk maçında İran'ı 6-2 mağlup etti.

İngiltere Milli Takımı'nın 2022 Dünya Kupası'nda nasıl bir savunma dizilişiyle mücadele edeceği üzerine aylardır devam eden tartışmalara aldırış etmeyen teknik direkter Gareth Southgate, geri dörtlüde Trippier, Stones, Maguire ve Shaw'la sahaya çıktı. Deneyimli teknik adam, Maguire ve Shaw ısrarından Dünya Kupası'nda da vazgeçmedi.

Beklendiği gibi İran, güçlü rakibi karşısında geriye yaslanarak ani ataklarla gol bulmayı düşündü ancak ilk yarı boyunca rakip yarı alanda varlık gösteremedi.

19. dakikada takım arkadaşı Hosseini ile çarpışan İranlı file bekçisi Beiranvand, oyuna devam edemedi.

32. dakikadaki kafa vuruşuyla kaleyi yoklayan ancak direği geçemeyen Harry Maguire'in girişiminden 3 dakika sonra milli takımın yurt dışından gelen tek oyuncusu Bellingham, perdeyi açan golü attı: 1-0.

Eleştirilere yanıt verircesine oynayan Maguire'in 43. dakikada indirdiği topu İngiltere'nin bir başka genç yeteneği Saka, çok şık bir vuruşla tamamladı ve farkı ikiye çıkardı: 2-0.

Çözülen İran karşısında yüklenmeye devam eden İngiltere, 45+1. dakikada Raheem Sterling ile bir gol daha bularak soyunma odasına 3-0 önde gitti.

İngiltere, temposunu koruduğu ikinci yarının 62. dakikasında Saka ile bir gol daha bularak farkı 4'e çıkardı. Kalabalık İngiliz savunmasını kısa paslarla geçen Mehdi Taremi, 65. dakikada skoru 4-1'e getirdi.

İngiltere, 71. dakikada Marcus Rashford ve 90. dakikada Jack Grealish'in kaydettiği gollerle farkı 5'e çıkardı: 6-1. İran, 90+13. dakikada Taremi ile penaltıdan bir gol daha buldu ve İngiltere, karşılaşmadan 6-2 galip ayrıldı.

Süper Lig'de Kayserispor forması giyen Majid Hosseini ile Ali Karimi, İran'da ilk 11'de sahaya çıktı.

TIKLAYIN - İngiltere-İran maçından kareler

Stat: Uluslararası Halife

Hakemler: Raphael Claus, Rodrigo Figueiredo Henrique Correa, Danilo Simon (Brezilya)

İngiltere: Pickford, Trippier, Stones, Maguire (Dk. 70 Dier), Shaw, Rice, Bellingham, Saka (Dk. 70 Rashford), Mount (Dk. 70 Foden), Sterling (Dk. 70 Grealish), Kane (Dk. 76 Wilson)

İran: Beiranvand (Dk. 19 Seyed Hosseini), Pouraliganji, Cheshmi (Dk. 46 Kanaani), Hosseini, Moharrami, Nourollahi (Dk. 77 Azmoun), Karimi (Dk. 46 Ezatolahi), Hajsafi, Mohammadi (Dk. 63 Torabi), Jahanbakhsh (Dk. 46 Gholizadeh), Taremi

Goller: Dk. 35 Bellingham, Dk. 43 ve 62 Saka, Dk. 45+1 Sterling, Dk. 71 Rashford, Dk. 90 Grealish (İngiltere), Dk. 65 ve 90+13 (Penaltıdan) Taremi (İran)

Sarı kartlar: Dk. 25 Jahanbakhsh, Dk. 48 Pouraliganji (İran)

 

İran Milli Takımı futbolcuları ve taraftarlardan milli marş protestosu

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolar, Katar'ın ev sahipliği yaptığı 2022 Dünya Kupası'nda da devam etti.

İngiltere ile İran arasındaki B Grubu karşılaşmasının oynanacağı Uluslararası Halife Stadı'na gelen taraftarları, stadın önünde siyah kıyafetleri ve yerel şarkılarıyla dans eden İranlı bir grup karşıladı.

Maç öncesi seremonide İranlı futbolcular milli marşı söylemeyerek protestoların bir parçası olurken, tribünlerde bazı taraftarlar "Kadınların yaşamına özgürlük" pankartları açtı.

İran Milli Marşı boyunca tribünlerde yoğun bir ıslık sesi stadı kapladı.

İranlı futbolcular, Dünya Kupası öncesinde de protestolara destek vermişti. Alman ekibi Bayer Leverkusen'de forma giyen Sardar Azmoun, sosyal medya hesabından "En büyük ceza milli takımdan atılmak ama bu İranlı kadınların saçının tek bir teli için bile ödenecek küçük bir bedel." cümlesiyle tepkisini ortaya koyarken, paylaşımını bir süre sonra kaldırmıştı.

Bazı futbolcular da profil resmini siyah bir daire yaparak protestolara katılmıştı.

Maçtan dakikalar

30. dakikada İngiltere’nin atağında B. Saka’nın sağ çizgiden içeriye çevirdiği pasa, ceza sahası sağ çaprazından Mount’un vuruşunda top yan ağlarda kaldı.

32. dakikada İngiltere’de Trippier’in kullandığı kornerde kale önünde topa iyi yükselen Maguire’nin kafa vuruşu direkten oyun alanına döndü.

35. dakikada İngiltere’nin atağında sol kanattan L. Shaw’ın ceza sahasına yaptığı ortada Bellingham yükselerek yaptığı kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı ağlarla buluştu. 1-0

43. dakikada İngiltere’de Shaw’ın sol kanattan kullandığı kornerde ceza sahasında Magurie kafayla penaltı noktasının gerisinde Saka’nın önüne indirdi. Yerde seken topa sol ayağıyla düzgün bir vuruş yapan Saka, kalecinin solundan topu ağlara gönderdi. 2-0

45+1. dakikada İran’ın çıkmaya çalışırken kaptırdığı topta Bellingham, topu Kane’nin önüne bıraktı. Harry Kane’nin ceza sahası dışı sağ tarafından ceza sahasına gönderdiği topa Sterling yakın köşeden meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 3-0

56. dakikada İngiltere’de orta alanda topu alan Sterling, verdiği pasta Kane’nin tek pasıyla tekrar topu önünde buldu. Önündeki boş alanı iyi değerlendiren Sterling, ceza sahasına girerken defansın müdahalesi sonrası top kornere çıktı.

62. dakikada İngiltere’de Sterling, sağ çaprazda Saka’yı gördü. Topla birlikte ceza sahasına giren Saka, topu sola çekti ve yerden vuruşunda defanstan seken top kalecinin sağından ağlara gitti. 4-0

65. dakikada İran’ın atağında sağ çaprazda topla buluşan Gholizadeh’nın yerden savunma arkasına gönderdiği topu kontrol edip düzgün bir vuruş yapan Mehdi Taremi meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 4-1

71. dakikada İngiltere’nin atağında Marcus Rashford, ceza sahası içinde topu rakipten kurtararak çektiği şutla topu filelere gönderdi. 5-1

90. dakikada savunma arkasına atılan topla sağ çaprazdan ceza sahasına giren Wilson’un pasında Grealish topu boş ağlara gönderdi. 6-1

90+8. dakikada ceza sahasında topla buluşan Sardar Azmoun’un vuruşunda meşin yuvarlak üst direğe çarparak dışarı gitti.

90+13. dakikada VAR uyarısı sonrası kazanılan penaltıda topun başına geçen Taremi, meşin yuvarlağı kaleci Pickford’un sağından filelere gönderdi. 6-2