3. havalimanı | HDP: Hükümet, işçilerin "eti benim" diyerek kemiğini Cengiz Holding gibi firmaların önüne attı

3. havalimanı | HDP: Hükümet, işçilerin "eti benim" diyerek kemiğini Cengiz Holding gibi firmaların önüne attı

T24 Haber Merkezi

Kötü çalışma şartları ve haklarını alamadıkları için cuma (14 Eylül 2018) günü eylem başlatan ve ardından yüzlercesi gözaltına alınan 3. havalimanı işçilerinden 24'ü tutuklandı, 19'u ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. HDP Basın Bürosu, Metris Cezaevi'nin önünde işçi aileleriyle birlikte gerçekleştirdiği basın açıklamasında, "Hükümet, işçilerin 'eti benim' diyerek kemiğini Cengiz Holding gibi firmaların önüne attı" dendi. 

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Ali Şeker, eski HDP Eş Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, eylemlerin ilk gününde havalimanı inşaatına giderek işçilerne destek veren vekiller arasındaydı.

İstanbul’da yeni havalimanı inşaatındaki çalışma koşullarını protesto ettikleri için yaklaşık 550 işçi gözaltına alındı, ardından bir bölümü jandarma ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Savcı, 43 işçiden 15’inin adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılması, 28 işçinin de tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti. Bugün (19 Eylül 2018) sabah 7.15’de ilk kararını açıklayan mahkeme, savcının adli kontrol şartıyla tahliyesini talep ettiği 15 işçi için aynı yönde karar verdi. Tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen 28 işçiden 24’ü tutuklandı, 19'u adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. 

İşçilere, “2911’e muhalefet”, “Çalışma hürriyetinin ihlali”, “Kamu malına zarar vermek”, “Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik etmek”, “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması”, “Görevi yaptırmamak için direnme” suçlamaları yöneltildi.

"Cuma günü gözaltına alınanlar işten çıkarılmaya başlandı" iddiası

İnşaat İş Sendikası, 3. havalimanı şantiyesinden bir işçiden edindikleri bilgiye göre cuma günü gözaltına alınan işçilerin işten çıkarılmaya başlandığını duyurdu.Gelecek hafta "işçi kıyımı" beklendğini aktaran sendikanın paylaşımı şöyle:

"3. Havalimanı şantiyesinde çalışan bir işçi arkadaşın aktardığına göre; Cuma günü gözaltına alınan işçiler işten çıkarılmaya başlamış. İşçi, önümüzdeki hafta yoğun bir işçi kıyımı beklediklerini, patronların şu an ortalık durulsun diye beklediklerini iletti."

"Bu işçileri susturma operasyonudur"

HDP İzmir Milletvekili adayı Serpil Kemalbay, "Burada devlet ve şirketler işveren konumundadır, bu operasyon aynı zamanda işçileri susturma operasyonudur. Bizler işçilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.

"Havalimanı şantiyesi bizlere kapatılıyor, topluma kapatılıyor, çünkü orada suç işleniyor" diyen HDP İstanbul Milletvekili Erkan Baş da, "İşçilerin talepleri için suçlanması söz konusu olamaz. O şantiyeden sorumlu olan devlet ve tüm patronlar soruşturulmalı, yargılanmalı" sözlerini sarf etti.