3. köprü ihalesine Çin desteği

3. köprü ihalesine Çin desteği

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yapılacak üçüncü köprü inşaatının ihalesinde Çinlilerin yer almak istediğini açıkladı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çinlilerin 3. Boğaz Köprüsüne talipolduklarını belirterek, ''Boğaz Köprüsünün ihalesine ister yükleniciolarak ister Türk firmasıyla ortak girmek ya da finasman desteğisağlamak istiyorlar'' dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Çin'in başkenti Pekin'de bulunanDevlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ilegörüştü.

Çağlayan, görüşmenin ardından 27-28 Eylül'de Pekin'degerçekleştirilecek Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı öncesindeüzerinde uzlaşma sağlanan konuları açıkladı.

Çinlilerin 3. Boğaz Köprüsüne talip olduklarını ifade eden Çağlayan,3-4 gün önce Çin büyükelçisinin konuyu kendisine ilettiğini ancakkendisinin ticaret bakanı ile görüşüp teyit almak istediğini aktardı.

3. Boğaz köprüsüne ilişkin Çinlilerin görüşlerini dinlediğini ifadeeden Çağlayan, gazetecilerin ''Siz ne yanıt verdiniz?'' sorusu üzerine,şunları kaydetti:

''Serbest piyasa pazarımız açık, piyasamız açık bu konuda bir engelyoktur. Ben de Sayın Bakana dedim ki 'buyurun kapımız açık nasılistiyorsanız.' Bu konuda zaten ihale standartları ve şartları bellidir.Yani benim açımdan bir engel gözükmüyor.''

Çinlilerin 3. boğaz köprüsüne yüklenici firma olarakkatılabilecekleri gibi bir Türk firmasıyla ortaklık kurarak da girmekistediklerini dile getirdiklerini belirten Bakan Çağlayan ya da 3.Boğaz köprüsüne finansman desteği de sağlayabileceklerinisöylediklerini aktardı.

Kuru söğütten düdük çıkarmak

Türkiye'nin Çin'e ciddi anlamda tavuk ayağı ihraç ettiğini,dünyadaki tavuk ayağı tüketiminin yüzde 90'ının Çinliler tarafındangerçekleştirildiğini anlatan Çağlayan, Türkiye'nin Çin'e yaptığıihracatı artırmak istediğini kaydetti.

Türkiye'nin Çin'e yaptığı tavuk ayağı ihracatı tutarının 15 milyondolar civarında olduğunu belirten Çağlayan, ancak dünyada yaşanan kuşgribi nedeniyle bu ihracatın direkt olarak değil, Singapur ve Vietnamüzerinden gerçekleştirildiğini, bunun da maliyetleri artırdığınıkaydetti.

Türkiye'nin Çin'e direkt tavuk ayağı ihracatı gerçekleştirmesidurumunda söz konusu ihracatın 40 milyon dolara çıkacağını belirtenÇağlayan, Türkiye'de tavuğun değerlendirilmeyen tek organının tavukayağı olduğunu, bunun da Çin'e ihracatla değerlendirilmesi halinde buna''kuru söğütten düdük çıkarmak'' denileceğini söyledi. Çağlayan, ''Bizkuru söğütten düdük çıkartacağız'' dedi.

Çin Eximbankı ile ortaklar anlaşması

Türkiye ve Çin Exibanklarının karşılıklı ortaklık anlaşmasıyapmasının da gündemlerinde olduğunu ifade eden Çağlayan, bunungerçekleştirilmesi halinde Çin Exim kredilerinin Türkiye'ye daha fazlaverilmesi, Türkiye'deki enerji yatırımlarında bu uzun vadelikredilerden faydalanılmasının söz konusu olacağını bildirdi.

Üzerinde mutabakat sağlanan bir başka konunun ise bir Çin bankasınınTürkiye'de şube açması olduğunu belirten Çağlayan, diğer bir konununise Çin Eximbankının Türkiye Halk Bankasıyla ortak bir anlaşma yaparak,kredi vermesinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Yapılacak anlaşma ile Çin Eximbankının Halk Bankasına finansmandesteği sağlayacağını, Halk Bankasının da Türkiye'deki KOBİ'lere veihracatçılarına yabancı ülkelere yapacakları ihracatlarda bu kredidesteğini kullandıracağını söyledi.

Çağlayan, Çin Exim kredilerinin vadesinin uzun, faizlerinin sonderece düşük olması nedeniyle önemli olduğunu belirterek, verilecekkredi tutarının 500 milyon dolardan başlamasının söz konusu olduğunudile getirdi.

Çinliler Türkiye' de otomotive yatırımı yapacak

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin'in Chery ve Geely otomobilmarkalarının Türkiye'de yatırım yapma konusunda çalışmalar yürüttüğünübelirterek, ''Türkiye'nin muhtelif illerinde yatırım yapma konusundabelli noktalara gelmişler'' dedi.

Çağlayan, Türkiye'nin Çin ile serbest ticaret anlaşması yapmakistediğini kaydederek, ancak ondan önce tercihli ticaret anlaşmasıyapılması konusundaki isteklerini görüşmede dile getirdiğini ifade etti.

Bakan Çağlayan, Çin'in dünyada en fazla tütün tüketen ve sigara içen ülke olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Benim için hiç de hoş bir konu değil. Böyle bir konudan bahsetmekşu anda bile affedersiniz tiksinerek söylüyorum ama ticarete esas birkonu olduğu için söylüyorum Türk tütünü çok önemli bir aromaya sahip.Daha evvel sigara içmiş biri olarak bunun da tadını biliyorum.''

Daha önce mavi küf hastalığının Türk tütününün Çin'e pazarlanmasınıengellediğini ifade eden Çağlayan, artık bu hastalığın Türkiye'dekalmadığını, ihracatın rahatlıkla gerçekleşebileceğini görüşmede dilegetirdiğini anlattı.

Çağlayan, Türkiye'nin Çin'e 100 milyon doların üzerinde tütün ihraç edebilecek yapıya sahip olduğunu kaydetti.

Görüşmede iki ülke arasındaki ihracatta yerel paralarınkullanılmasını teklif ettiklerini de dile getiren Çağlayan, butekliflerinin Çinli yetkililer tarafından sıcak karşılandığınıbelirtti. Çağlayan, daha önce de Rusya ile Ruble ve Türk Lirası bazındaticaret yapıldığını anımsattı.

2007'den sonra Türk firmalarının Çin'e 2,7 milyar dolar tutarında 51adet gemi siparişi verdiğini, ancak yaşanan küresel kriz sonrasındagemi fiyatlarının aşağı düştüğünü, bu yüzden Türk firmalarının busiparişlerini iptal etmek istediklerini Çin Ticaret Bakanınaaktardığını anlatan Çağlayan, Bakan Chen Deming'in de tarafları biraraya getirme konusunda çalışma yapacağını söylediğini aktardı.

Aksa Jeneratörün Çin'in Telekom ihalesine giremediğini de görüşmedeele aldıklarını belirten Çağlayan, Bakan Chen Deming'in bu konuylailgileneceğini, tıkanıklık neredeyse onu aşma konusunda çalışmayapacağını söylediğini bildirdi.

Çağlayan, Çinlilere zeytinyağı alışkanlığı kazandırılması hususundada Zeytinyağı Tanıtım Grubunu Çine göndereceklerini ve 15 günlük sahataraması yapılacağını bildirdi. Çağlayan, Çin'de zeytinyağınınkullandırılmasının özendirilmesi için çalışma yapılarak eğitimverileceğini belirtti.

Çinlilere yönelik kültür ve tarih turizminin geliştirilmesinden deyana olduklarını dile getiren Çağlayan, Çin ile Türkiye arasındakiTürkiye aleyhine açık veren ticaret dengesinin lehine dönmeyebaşladığını da sözlerine ekledi.

Çin'in Avrupa'ya demiryoluyla mal ihraç etmek istediğini ifade edenÇağlayan, bunun için Türkiye'yi kullanmak istediğini kaydetti.

Bakan Çağlayan, Çin Ticaret Bakanı Chen Deming'in görüşmede, ikiülke arasındaki Türkiye aleyhine olan dış ticaret dengesinde Türkiyelehine balans ayarı yapılacağını dile getirdiğini de söyledi.