İsviçre'den Neue Zürcher Zeitung bugün Ukrayna'da haftalardır süren protesto gösterilerine yer veriyor:
"Bağımsızlık Meydanı'ndaki protestolar, birçok yabancı medya kuruluşu tarafından ısrarla 'Batı yanlısı' olarak görülüyor. Ama aslında bunlar, devletin keyfi uygulamalarını ve vatandaşlık haklarının sadece kâğıt üzerinde var olmadığını göstermek için uzun süredir devam eden protestolar. Avrupa öğesi, göstericilerin, Ukrayna'nın, Rusya'nın yörüngesinde kaldığı ve giderek daha otoriter yönetilmeye başlamasıyla gerçek demokrasi ve hukuk devleti ilkeleriyle işleyen bir toplumun oluşmasını tasavvur edemediklerinde oyuna dâhil oluyor. Göstericilerin özlemini çektikleri, öncelikle Batı toplumlarında olduğu gibi doğal olarak kabul edilen bir devlet ve işleyiş."
İngiliz Guardian gazetesi ise aynı konuyla ilgili yorumunda, Ukrayna'da erken seçimlere gidilmesi gerektiği görüşünü savunuyor:
"Bu çatışmaya müsait dönemde Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in rahatsızlanması, Ukrayna'daki bu keskin iktidar mücadelesinde Yanukoviç'in görevinden indirilme tehlikesinin bulunduğu spekülasyonlarını alevlendiriyor. Burada, Ukraynalıların başta Rusya olmak üzerine dışarıdan bir müdahale olmaksızın, ülkelerinde özgür seçimlerin yapılması için siyasi istikrarı sağlayıp sağlamayacakları sorusu ön plana çıkıyor. Ukrayna'da iç politika sık sık dile getirilen, 'Rusya yanlısı' ya da 'Batı yanlısı' yönelimlerden farklı olarak çok daha kapsamlı ve karmaşık. Yeniden seçimlere gidilmesi tek çıkış yolu ve AB Ukrayna'ya yardım etmeye hazır olmak zorunda."
Fransız Journal de la Haut-Marne ise Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin siyasete yeniden dönme çabalarını yorumluyor:
"Hedef açık: Seçmenlere Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın sevilmeyen bir politikacı olduğunu hatırlatmak. Ancak madalyonun bir de diğer yüzü var: Sarkozy'nin iki ayrı cephede savaşmak zorunda olması tehlikesi. Birincisi şimdiki hükümet ve ekonomi politikasına karşı. İkincisi ise 2017'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisini ön seçimlere zorlayan muhafazakâr Halk Hareketi (UMP) liderlerine karşı. Nicolas Sarkozy bu çifte zorluğun büyük olasılıkla farkında. İşte bunlardan çekindiği için stratejisi onu doğrudan Fransızlara başvurmaya yönlendiriyor."
Bir başka Fransız gazetesi L'Alsace ise Fransa'dan Suriye'ye savaşa giden Müslüman gençlerle ilgili ülkede yapılan tartışmalara ışık tutuyor. Gazete, Suriye'de Esad rejimine karşı savaşmak için yola çıkan ve Türkiye'de yakalanarak Fransa'ya gönderilen iki gencin hikâyesini analiz ediyor:
"Uluslararası İslamcılığın tıpkı Afganistan ya da Bosna Hersek'te de daha önce görüldüğü gibi savaşçılara şimdi Suriye'de ihtiyacı var. Küçük cihat savaşçıları şeytanın cehennemine bir kez girdiyse ve hayatta kalabilirlerse, günün birinde kendileri de terörizmin öğretmenleri haline geliyorlar. Toulouse kentindeki iki genç de kendi yaşlarındaki gençler için onları rahatlıkla kandırabilecekleri için gerçek bir risk teşkil ediyor. Bu terörist zihinler ya da bombalar, özgürlüğü koruyan yasaları ihlal ederek yıkmak istemek suretiyle, savunma çizgilerimizi zayıflatıyorlar."