"6 kişinin öldüğü sanayi sitesinde hâlâ önlem yok"

"6 kişinin öldüğü sanayi sitesinde hâlâ önlem yok"

Altı kişinin ölümüne neden olan yangının çıktığı Ata Sanayi Sitesi’nde kâğıt toplayıcısı işçiler tehlikeli koşullarda yaşamayı sürdürüyor. 20 yıldır kâğıt topladığını anlatan Kılıç, “Yanarak ölen çocukların arabaları, bu işe yeni başlayanlara verildi” diyor.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Ankara’nın Altındağ ilçesinde kâğıt toplayıcısı altı Afgan, ısınmak için girdiği metruk binada yanarak yaşamını yitirirken yetkililerin, “Gerekli önlemleri alacağız” açıklamasını yaptığı Ata Sanayi Sitesi’nde işçilerin metruk binalarda yaşamaya devam ettiği ortaya çıktı.

Ölenlerin yanı sıra 15 kişinin de yaralanmasına neden olan yangının ardından metruk binalarla dolu Ata Sanayi Sitesi’nde kâğıt toplayıcıları, tehlikeli koşullarda yaşamayı sürdürüyor. Sabah erken saatlerde kâğıt toplamak için kent genelinde çalışmaya başlayan çoğu yabancı uyruklu kâğıt toplayıcıları, karanlığın çökmesi ile ısınmak için metruk binalarda ateş yakmaya başlıyor. Zaman zaman elektrik sobası da kullanan işçiler, yangın tehlikesine karşı “ıslak battaniyeli” önlem geliştirdiklerini söylüyor. İşçiler, ıslattıkları battaniyeyi olası bir yangına müdahale için yanı başlarında tuttuklarını anlatıyor.

Altı kişinin hayatını kaybettiği binadaki dumanların izleri henüz silinmemişken bu işi yapmaktan başka çarelerinin olmadığını ifade eden kâğıt toplayıcıları, sanayi sitesinin içerisinde bulunan boş binalarda yaşadıkları için kendilerini ‘ayrıcalıklı’ gördüklerini ifade ediyor. Facianın ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Altındağ Belediyesi yetkililerin sanayi sitesinde incelemeler yaptığını ve çeşitli notlar tuttuğunu ifade eden kâğıt toplayıcıları, buna karşın metruk binalar için herhangi bir önlemin alınmadığını dile getiriyor.

Afganların yanı sıra Iraklı, Suriyeli, Pakistanlı çok sayıda insanın kağıt toplayıcılığı yaptığını ifade eden Burhan Kılıç, yaptığı açıklamada, “Ankara ayazında titrediğimiz o kadar çok gece oldu ki artık yangın riski bize, ‘üstesinden gelebileceğimiz bir iş’ gibi geliyor” dedi.