81 ilin barosundan “CMK tarifesi” tepkisi

81 ilin barosundan “CMK tarifesi” tepkisi

T24 Ankara

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin (AAÜT) Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından, 81 ilin baroları, tarifenin iyileştirilmesi için eylem kararı aldı. Türkiye Barolar Birliği’nde düzenlenen 47. Baro Başkanları Toplantısı’nda 81 baro başkanının aldığı karar uyarınca, zorunlu müdafilik ücretlerinin iyileştirilmemesi durumunda CMK görevlendirmelerinin kademeli olarak durdurulmasına karar verildi.

CMK görevlendirmeleri kademeli olarak durdurulacak

Türkiye Barolar Birliği’nde düzenlenen 47. Baro Başkanları Toplantısı dün gerçekleştirildi. Ana gündemin Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine görevlendirilen müdafi ve vekillere yapılan ücret tarifesi olduğu toplantıda önemli kararlar alındı. Toplantı sonrası açıklanan sonuç bildirgesinde, son oluşan ekonomik koşullarda avukatların mevcut CMK tarifesiyle zorunlu müdafilik hizmeti vermesinin mümkün olmadığı kaydedilerek, 81 baronun ortak kararı ile CMK kapsamındaki zorunlu müdafilik ücretlerinin iyileştirilmemesi durumunda CMK görevlendirmelerinin kademeli olarak durdurulacağı açıklandı.

Uygun artış beklentisi

Açıklamada, Türkiye Barolar Birliği ile Adalet Bakanlığı arasında devam eden CMK Ücret Tarifesi görüşmelerine dikkat çekilerek, “Avukatlık mesleğinin onuruyla bağdaşan, meslektaşlarımızın emeklerine karşılık gelen ve adil yargılanma hakkına erişimi sağlayan hakkaniyete uygun bir artışın bu görüşmeler sonucunda ortaya çıkmasını bekliyoruz. Şu aşamada, Barolarla aynı hassasiyeti gözeten Türkiye Barolar Birliğinden beklentimiz, AAÜT'de olduğu gibi CMK Tarifesi görüşmelerinde de meslektaşlarımızın talepleri doğrultusunda bir sonuç elde etmek üzere konunun tüm muhataplarıyla etkin bir müzakere süreci yürütmesidir” denildi.

Eylem planı açıklandı

Açıklamada, son dönemde yaşanan ekonomik tablonun avukatların varlık mücadelesi vermesine neden olduğu, bu yüzden de CMK ücretlerinin iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapılarak, ortaya konacak eylem planı şöyle anlatıldı:

1-) 13 Eylül 2022 Salı günü tüm illerimizde CMK görevlendirmelerinin yavaşlatılması,

2-) 20 Eylül 2022 Salı günü tüm illerimizde CMK görevlendirmelerinin bir gün süreyle durdurulması, (şiddet ve istismar mağduru kadın ve çocuklar için gelen talepler hariç)

3-) 27 Eylül 2022 Salı gününden itibaren tüm illerimizde CMK görevlendirmelerinin üç gün süreyle durdurulması (şiddet ve istismar mağduru kadın ve çocuklar için gelen talepler hariç)

4-) Hala bir sonuç alınamaması halinde, tüm illerimizde CMK görevlendirmelerinin süresiz olarak durdurulması konusundaki kararlılığımızı bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz.