85. Vicdan ve Adalet Nöbeti: Öldürenlere ve koruyanlara söyleyecek sözümüz var

85. Vicdan ve Adalet Nöbeti: Öldürenlere ve koruyanlara söyleyecek sözümüz var

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 85. Vicdan ve Adalet Nöbetini Galatasaray Meydanına çıkmaları engellendiği için yine Taksim’de bulunan 1umut derneği önünde tuttu. Kızını iş cinayetinde kaybeden Hacer Erdem yasağa tepki göstererek “Bu ölüme sebep olanlara, onları koruyan devlete söyleyecek çok sözümüz var” dedi.

Evrensel'in haberine göre ailelerin iş cinayetlerinde kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıdığı açıklamaya CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı. Adalet Arayan İşçi Aileleri adına konuşan Eylem Can, her ayın ilk pazar günü düzenlenen 74 nöbet boyunca Galatasaray Meydanında buluştuklarını hatırlatarak, “Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması gerekçeleriyle Galatasaray Meydanı Adalet Arayan İşçi Aileleri’ne yasaklandı” diye konuştu. 

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) açıkladığı rapora göre, Temmuz ayında en az 163, 2019’un ilk yedi ayında 1004 işçinin iş cinayetinde hayatı kaybettiğini hatırlatan Eylem Can, “Bu acı gerçeklik eşliğinde vicdanlı, adalet duygusunu yitirmemiş herkes iş cinayetleri vahşetini anlayarak davranmalı diyoruz” diye konuştu.

"Naylon çadırlar, balık istifi servisler"

Eylem Can, ağustos ayı nöbetinde tarım işçilerinin durumunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yılın en az 8-9 ayını barınmak zorunda kaldıkları naylon çadırlarda geçiren, balık istifi olarak servislerde, kamyonlardan bozma araçlarda, römorklarda seyahat etmek durumunda bırakılan, günlük 40-50 lira yevmiyeye çoluk çocuk çalıştırılan, yollarda, servislerde, römorklarda, tarlada, suya girip serinlerken boğularak, düşerek, ezilerek, yıldırım çarparak, tarım ilacına maruz kalarak, böcek, yılan sokması, kene ısırması gibi nedenlerle hayatını kaybeden tarım işçilerinin çalışma ve barınma koşullarını konuşacağız.”

Kızını iş cinayetinde kaybeden Hacer Erdem ise “Yine geldik yine yasakladılar. Canlarımız gitti. Onlar yerine biz burada konuşuyoruz. Bu ölüme sebep olanları, onları koruyan devleti, bizi buraya tıkan insanlara söyleyecek çok sözümüz var” dedi.

"Meydan yasağının neresinde adalet"

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu de ailelerin “iş cinayetleri olmasın, denetimler sağlansın” talebiyle nöbet tuttuğunu hatırlatarak, “Şiddete baş vurmayan, şiddete teşvik etmeyen bu insanların tek istedikleri seslerini duyurup bu cinayetlere karşı kamuoyu oluşturmak” dedi. Ailelere Galatasaray Meydanının kapatılmasının hukukla adaletle açıklanamayacağını vurgulayan Tanrıkulu, “O meydanın o şekilde çevrilmesi doğru mudur? Binlerce kişi önünden geçiyor. Sokağın, meydanın kapatılması faşizmin adıdır” diye konuştu.