979 yükseköğretim programı öğrenci ya da öğretim elemanı yetersizliğiyle kapatıldı

979 yükseköğretim programı öğrenci ya da öğretim elemanı yetersizliğiyle kapatıldı

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) verilerine göre 979 yükseköğretim programı, öğrenci ya da öğretim elemanı yetersizliği nedeniyle kapatıldı.  

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, CHP Mersin Milletvekil Alpay Antmen'in sorusunu yanıtlayan Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, YÖK verileri üzerinden öğretim elemanı yetersizliği ve kayıtlı öğrenci sayısının az olması nedeniyle kapatılan programlara ilişkin bilgi verdi. 

Öğrenci ve öğretim elemanı bulunmadığı gerekçesiyle kapatılan programların üniversitedeki dağılımı da paylaşıldı. Üniversitelerin fen edebiyat fakülteleri, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile mühendislik fakültelerindeki programların, en çok programın kapandığı fakülteler olduğu belirtildi. Kapatılan programlar arasında önlisans derecesinde eğitim veren örgün ve ikinci öğretim programlarının da yer aldığı ifade edildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Antmen şunları söyledi:

“Türkiye’deki üniversitelerin Dünyanın ilk 500 üniversiteleri sıralamasına girememesinin nedeni bilimden, çağdaşlıktan ve Laiklikten uzaklaşılmasıdır. Üniversitelerde 979 Program kapatılıyor. Böyle programsız, plansız bir anlayışla üniversiteler üretim yeri olmaz. İktidarın kadrolaşma alanları haline getirilir. Bu programların, yani kapatılan programların açılması esnasında alınan bu kadrolar daha sonra ne oldu? O program için ve bölümde uzmanlaşmış kişiler alınmadı mı? O bölümlere girişler nasıl yapıldı?

Mülakatlar nasıl gerçekleşti? Bunlar yanıtlanması gereken sorular. Sormamıza rağmen bunlar yanıtlanmıyor. Bölüme kadro açılmamış; anlaşılan iktidara yakın kadrolara bölüm açılmış! Üniversiteler acilen bilim yuvası, özgürlük yuvası haline getirilmez ve seküler anlayışla çalışmaya başlamazsa değil dünya sıralamasında ilk 500, ilk 5 bin bile hayal olacak!”