TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye'nin son dönemlerde Ortadoğu ihracatının AB' ye yapılan ihracatın üçte birine yaklaştığını ifade etti.
TürkiyeDeri Konfeksiyoncuları Derneği'nin (TDKD) düzenlediği toplantıdakonuşan Türkiye İhracatçılarMeclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin son dönemlerde yavaş yavaş krizdençıkmaya başladığını belirterek, krizin başlamasından bu yana ilk defa,temmuz ayında ihracatta yüzde 7'lik bir artış olduğunu hatırlattı.
Büyükekşi, kriz döneminde deri ürünlerinde, diğer tüm ihraç mallarına göre yüzde 8'lik bir düşüş kaydettiklerini bildirdi.
İhracattaAfrika pazarlarında yüzde 70'lik bir artışın söz konusu olduğunuvurgulayan Büyükekşi, Orta Doğu'ya yapılan ihracat rakamının, AvrupaBirliği'ne yapılan ihracatın üçte birine yaklaştığını dile getirdi.
Büyükekşi,Rusya'da Türk mallarına uygulanan tam tespit uygulamasının kalkmasıylasorunların daha kolay aşılacağını ifade ederek, Türkiye'nin ihracatınımarkalı ürünlerle geliştirmesi gerektiğini anlattı.
TDKD BaşkanıRamazan Hazar ise, deri sektörü ihracatının küresel ekonomik kriz ileberaber yüzde 30 azaldığını ifade ederek, Rusya'nın Türk mallarına"sakıncalı" mevzuatı uygulaması ve 2 milyar dolarlık Türk malınınpazarlandığı "Çerkez Pazarı"nın kapatılmasıyla sektörün çaresizkaldığını söyledi.
Hazar, 15 yıldır deri ürünlerinin Rusya veçevre ülkelere pazarlandığı Türkiye ve Rusya arasındaki bavulticaretinin yüzde 80'inin yapıldığı Çerkez Pazarı'nın Rusya Federasyonuhükümetinin aldığı bir karar ile kapatıldığını belirterek, tüm ilgilikişiler ve merciler nezdinde Çerkez Pazarı'ndaki yaklaşık 5 bin Türkfirmasının mağduriyetinin giderilmesi için girişimde bulunduklarını, bugirişimleri sonucunda da konu ile ilgili mağduriyetin giderileceği sözüverildiğini dile getirdi.
"Rusya ile sorunlar çözülürse deri sektörünü parlak bir dönem bekliyor"
2009'un son çeyreği itibariyle krizin etkilerinin dehafifleyeceğini, artık krizin geride kalacağını kaydeden Hazar, derisektörünün de olumsuz etkilerden kurtulmaya başladığını söyledi.Ramazan Hazar, şöyle devam etti:
"Rusya ile yaşanan sorunlarınçözülmesi halinde deri sektörünü parlak bir dönem bekliyor. 2010yılından itibaren dünyada kriz yerine büyüme rakamları konuşulmayabaşlayacak. Türkiye'nin, kriz sonrasında dünyada en hızlı büyüyenülkeler arasına girmesi için ara ve yatırım malı fiyatları dünyastandardında olmalı. İşgücü üzerindeki maliyetler azaltılmalı. Kamuharcamalarında tasarruf yapılmalı. Vergi oranları rakibimiz olanülkelerin seviyesine indirilmeli. Üretimin ve ihracatın finansmanı içinkaynaklarımız genişletilmeli.
Kriz deri sektörünü oldukçaetkiledi. 2009 Mart ayında deri giyim eşyası ihracatında yüzde 39oranında bir daralma oldu. 2009 Haziran ayında bu daralma yüzde 21,2'yegeriledi. 2009 Ocak-Mart döneminde 60,7 milyon dolar olan ihracat,Ocak- Haziran döneminde 116,8 milyon dolara yükselmesine rağmen, birönceki dönemle kıyaslandığında ihracatta yüzde 25 oranında bir düşüşolmuştur. Ayrıca, kürk ve kürkten mamul eşya ihracatında da yüzde 11,6oranında bir azalma görülmüştür."
"Bize 3. dünya ülkesi muamelesi yapılıyordu"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hazar, rubleile ticaret konusunda, Rusya'nın resmi ticareti sevmeyen bir ülkeolduğunu ve ruble ile ticaretin genele yayılmadığını belirterek, "Rusyaçok büyük bir pazar ancak, resmiyette bizim 40 yıl gerimizdeler" dedi.
Hazar,Rusya'dan gelen turistin üzerinde 10 bin dolardan fazla paragetiremediğini ifade ederek, bu limitlerin artırılarak turistlerin30-40 bin dolarla giriş yapması halinde ticaretin daha daartabileceğini vurguladı.
Rusya'nın "sakıncalı" ürün uygulamasınıdeğerlendiren Hazar, "Gümrük sorunu çözülürse mallarımız 'sakıncalıürün' sınıfına girmeyecek. Bize 3. dünya ülkesi muamelesi yapılıyordu.Türk mallarındaki gümrük sıkıntısı bittiği için Rusya ile derisektöründeki kriz yüzde 60 bitti diyebiliriz" şeklinde konuştu.
Hazar,deri sektöründe 2008'de 1,3 milyar dolar ihracat yaptıklarını, 2009'dada aynı rakamlara ulaşmayı beklediklerini bildirdi.
Toplantıyakatılan TBMM Başbakanlık Divanı Üyesi İdare Amiri ve AK Parti MalatyaMilletvekili Ömer Faruk Öz ise gerçekleştirmeye çalıştıkları demokratikaçılımın sonunun, ekonomik krizin bitmesi demek olduğunu ifade ederek,"Yılda 10-15 milyar dolar terörle mücadeleye harcandı. Bu para sanayiciiçin kullanılsaydı ekonomik sıkıntılar ortaya çıkmazdı" dedi.
Toplantıya, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Alexander Kriyenko ve AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit de katıldı.