AB, Rus petrolüne tavan fiyat getirilmesine ilişkin müzakereleri erteledi

AB, Rus petrolüne tavan fiyat getirilmesine ilişkin müzakereleri erteledi

AB, Rus petrolüne tavan fiyatı getirilmesine ilişkin müzakereleri erteledi. 65-70 dolar seviyesinde düşünülen tavan fiyat önerisini bazı ülkeler yüksek buldu.

Bloomberg'in aktardığı habere göre, Polonya ve Baltık ülkeleri önerilen tavan fiyat limitinin Rusya için "çok cömert" bir seviyede olduğunu söyleyerek karşı çıktı. Görüşmelerin pazartesi gününe ertelendiği aktarıldı.

Haberde belirtilen detaylara göre Polonya, Rusya'ya ekstra yaptırımlar getirilmesini ve tavan fiyatın 65-70 dolar seviyesinden aşağıya çekilmesini talep ediyor. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, tavan fiyatın yüksek olmasının Rusya'ya büyük bir zarar vermeyeceğini hatırlatarak "Petrol, Rusya'nın en önemli gelir kaynağı. Bu nedenle, Rusya'nın savaşı finanse etme kabiliyeti üzerinde gerçekten bir etkisi olması için bu işi (tavan fiyat) doğru yapmak çok önemli" dedi.

Tavan fiyat tartışması 65 dolara sıkışırken, bu seviyeyi destekleyen ülkeler de var. Dünyanın en çok petrol tankeri sahibi ülkesi olan Yunanistan gibi üyeler ise 70 doların altına inmek istemiyor.

Bloomberg'in bir başka haberine göre Rus Ural petrolü, tavan fiyat limitinin altında satılıyor. Ural petrol fiyatları perşembe günü ülkenin iki önemli Batı ihracat terminalinde varil başına yaklaşık 52 dolara kadar geriledi.

Üst sınırın 65-70 dolar aralığında olması kararlaştırılırsa, Rusya ve müşterileri şu anda aldıklarından daha yüksek fiyatlardan satış gerçekleştirecek ve gerekli araçlara erişilebilirliği güvence altına almış olacaklar.