"AB ülkeleriyle tek tek anlaşma için uğraşmak yerine, hastalığı geçirenlere iki doz hakkı verilmesinin daha kolay olduğu sonucuna varıldı"

"AB ülkeleriyle tek tek anlaşma için uğraşmak yerine, hastalığı geçirenlere iki doz hakkı verilmesinin daha kolay olduğu sonucuna varıldı"

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Covid-19 geçiren kişilere ikinci doz aşı hakkının tanınmasına ilişkin olarak kaleme aldığı yazısında, "Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili etkin ismi de AB’nin 17 ülkesiyle tek tek anlaşma için uğraşmak yerine, iki doz hakkının verilmesinin daha kolay olacağı sonucuna varıldığını belirtti" dedi. 

Sarıkaya, "EMA (Avrupa Sağlık Ajansı) uygulama kararının üye devletlere bırakıldığını, dolayısıyla hepsiyle tek tek anlaşma yapılması halinde bunun geçerli olacağına işaret etmiş. Dolayısıyla hastalığı geçirmiş ve EMA listesinde bulunan ve Türkiye’de de uygulanan BioNTech aşısını yaptıranlar bu 11 AB ülkesine girebilecek, diğerleriyle tek tek anlaşma yapılması gerekecekti. Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili etkin ismi de AB’nin 17 ülkesiyle tek tek anlaşma için uğraşmak yerine, iki doz hakkının verilmesinin daha kolay olacağı sonucuna varıldığını belirtti. Böylece AB’nin herhangi bir üye ülkesi tek doz aşıyı vize engeli olarak öne süremeyecek… Türkiye’de uygulanan BioNTech aşısından iki doz yaptırmış her kişi, başka bir engeli yoksa AB üyesi ülkeden vize alabilecek" ifadesini kullandı. 

Yazının tamamı için tıklayın.