"ABD askeri Musul operasyonuna maske ve peşmerge üniformasıyla katılıyor"

"ABD askeri Musul operasyonuna maske ve peşmerge üniformasıyla katılıyor"

ABD askerinin maske takarak, peşmerge üniforması giyerek Musul operasyonuna katıldığı iddia edildi. Maskeli askerlerin kendilerinin fotoğrafını çeken gazetecilere İngilizce olarak “Bu fotoğrafların hiçbirini yayınlamayacaksınız” dediği belirtildi. 

Bölgeden bildiren Hürriyet muhabirleri Gülden Aydın ve Sebati Karakurt'un Musul operasyonuyla ilgili izlenim haberi şöyle:

Irak’ın Musul kentini IŞİD'den geri almak için başlatılan operasyon beşinci gününde. Dün IBKY’ye bağlı peşmerge, Başika, Navaran ve Tilskof olmak üzere üç bölgede taarruza geçti. Peşmerge birkaç saatlik çatışmanın ardından Musul’un 15 km kuzeyinde yer alan stratejik öneme sahip Navaran köyünü ele geçirdi. Musul’a doğru ilerlemeyi sürdüren Irak ordusu ise kentin doğu kapısı sayılan Bartilla’da kontrolü sağladı.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IBKY) askeri gücü peşmerge'nin Musul’un 15 km kuzeyindeki Navaran cephesine sabah ulaştığımızda bombalar, havan topları patlıyor, doçkalar ateşleniyordu. Ağır silahlarla yüklü araçlar, ambulanslar, cephe gerisindeki asfalta inen helikopterler ve jetlerin eşliğinde kendimizi bir savaş cehenneminin ortasında bulduk. Bomba ve top gümbürtülerine havan toplarının ıslıkları ekleniyordu. Gökyüzü, şarapnel parçalarının oyduğu toprak parçalarıyla griden siyaha boyanıyordu.

IŞİD tuzaklar bırakıp kaçmış

Navaran köyü, sabah 09.00’da peşmergenin eline geçmişti. Yol kenarında IŞİD'in döşediği mayın ve bomba düzenekleri etkisiz hale getiriliyor, köyün içindeki bubi tuzakları aranıyordu. Havaya uçmamak için yolun dışına adım atmıyoruz. Birkaç metre ötesinde olduğumuz bu Arap köyünü, IŞİD, 2014 haziranında ele geçirince sakinleri Musul ve Erbil’e kaçmış, köye IŞİD yerleşmişti. Bu köyde ne bir insana, ne bir hayvana, ne de bir çiçeğe hayat hakkı tanınmıştı. Navaran’ın üstündeki tepeye o tarihte konuşlanan peşmerge, IŞİD'in IBKY’nin Duhok vilayetine ve köylere ilerlemesini engellemişti. Ölü ve yaralı durumunu sorduğumuz bir peşmerge, “Navaran’da bir şehit verdik, üç yaralımız var. IŞİD, Navaran’dan Musul’a kaçtı. Köylerde durum nedir, şehit sayısı kaç olur, Allah bilir” diyor.