ABD'de Demokrat adaylar Suriye'yi tartıştı: Kürtlere ihanet edildi, IŞİD tehlikesi büyüdü

ABD'de Demokrat adaylar Suriye'yi tartıştı: Kürtlere ihanet edildi, IŞİD tehlikesi büyüdü

ABD'de Demokratların başkan aday adayları dün canlı yayında bir tartışma düzenledi. 12 adayın bir araya gelerek iç ve dış politika, sağlık sistemi, eğitim gibi konularda değerlendirmeler yaptığı münazarada çok konuşulan konulardan biri Donald Trump'ın geçen hafta Suriye'den askerleri çekme yönünde aldığı karar oldu. 12 aday ABD'nin en başından Suriye'de olma kararında hem fikir olmasa bile ortak söylemleri "ABD Başkanı'nın bölgedeki Kürtlere ihanet ettiği ve Suriye'de kaosu körüklediği" oldu. 

Dün gece canlanan canlı tartışmada ABD'nin Orta Doğu politikalarında aynı fikirde olmayan adaylar bölgeden çekilme kararına tepkide birleşti. Yarışta ismi öne çıkan eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, Vermont Senatörü Bernie Sanders ve Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren'ın yanı sıra diğer 9 aday adayı da birçok konuda görüşlerini paylaştı.

Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden söz aldığında Donald Trump'ın askerleri çekme kararını ‘ihanet’ olarak yorumladı. Biden kararın "dış politika modern tarihinde bir ABD başkanının yaptığı en utanç verici şey” olduğunu söyledi. Biden, ABD’nin çekilmesiyle Suriye’nin kaosa sürükleneceğini ve IŞİD militanlarının güçleneceğini ekledi. Biden'ın Trump hakkında sert yorumu ise "Dış politika hakkında tek bir şey bilmeyen deli, sorunlu bir başkan" oldu. 

ABD'nin en başından Orta Doğu'da bulunmasına katılmayan iki aday ise Elizabeth Warren ve Bernie Sanders oldu. Fakat Sanders ve Warren da çekilme kararını sert bir şekilde eleştirdi. Bölgede bulunan Kürtlere ihanet edildiğini söyleyen Sanders, "IŞİD'le savaşmak için 11 bin Kürt öldü ve ABD bu zamana kadar "Biz sizinleyiz" mesajı verdi. Ardından bir anda çekildiğini açıkladı" dedi. Sanders, çekilme kararının ardından Trump’ın güvenilirliğinin tamamiyle yıkıldığını söyledi ve “Şimdi bana söyleyin dünyanın hangi ülkesi ABD Başkanı’na güvenir? Trump’ın yaptığı şey askeri politika ve dış politikamızı mahvetmek çünkü kimse bu patolojik yalancıya inanmaz"

Elizabeth Warren ise "Orta Doğu’dan çıkmalıyız ama akıllıca adımlarla. Bu adamın yaptıkları diktatörlerin ekmeğine yağ sürdü, IŞİD’in yeniden ortaya çıkma ihtimalini doğurdu." dedi.

Eski askerler arasında fikir ayrılığı

Eskiden Orta Doğu'da görev alan iki Demokrat aday ise Suriye'de bulunma konusunda zıtlaştı. Indiana eyaletinin South Bend Valisi Pete Buttigieg, daha önce Afganistan’da görev almış bir istihbarat yetkilisi olarak Trump’ın çekilme kararına tepki gösterdi. Buttigieg, “Suriye’de bu zamana kadar yaptığımız şey sözümüzü tutmaktı. İnsanların bize destek olmasına sebep olan şeylerden biri bu zamana kadar hayatlarını düzene koymak için onlara destek oluyor oluşumuzdu. Ben Afganistan’a gönderildiğim zaman yalnızca Afgan milli ordusu değil bölgede yaşayan herkes ABD güçleriyle birlikte çalışmak için hayatlarını tehlikeye atmıştı” dedi. Buttigieg, "Az sayıdaki özel operasyon gücü ve istihbarat yetkilisi bölgede şu an yaşananları engelleyen tek unsurdu. Şimdi yaşananlar bir soykırım başlangıcı ve IŞİD’in yeniden ortaya çıkması." dedi. 

Tulsi Gabbard ise daha önce Irak’ta görev almış bir asker olarak ABD askerlerinin Suriye’deki varlığını eleştirdi fakat Trump yönetiminin çekilmeyi ele alış şekline tepki gösterdi. Gabbard, Trump’ın adımının bölgede yaşayan Kürtlerin Türkiye destekli güçler tarafından öldürülmesiyle sonuçlandığını söyledi. Gabbard, “Suriye’de bu zamana kadar yürüttüğümüz bir rejim değiştirme savaşıydı ve şimdi orada Kürtlerin öldürülmesi bunun bir başka sonucu” dedi. 

Gabbard’ın yorumları kendisi gibi Orta Doğu’da görev almış olan rakibi Buttigieg tarafından eleştirildi. Buttigieg, “Yanılıyorsunuz. Kürtlerin öldürülmesi ABD askerlerinin orada olmasıyla ilgili değil, oradan saçma bir şekilde çekilme kararımızla ilgili” dedi.

Gabbard’ın yanıtı ise “Yani söylemek istediğiniz, siz binlerce sığınmacının Suriye’den ayrılmasına sebep olan bu rejim değiştirme savaşının sonsuza kadar devam etmesini tercih ederdiniz” oldu. Buttigieg, Gabbard’ı Trump yönetimiyle ‘sonsuz savaşlar’ konusunda aynı düşünceyi paylaşmakla suçladı.

"Trump'ın yaptığı IŞİD'lilerin kaçmasına göz yummak" 

Eski İskân ve Kentsel Kalkınma Bakanı Julian Castro ise Trump'ın sınırda gözetim merkezlerinde tutulmasını desteklediği binlerce Meksikalı çocuğu hatırlatarak Suriye kararını eleştirdi. Castro, "Sınırda çocukları kafese koyan bir başkanın IŞİD'lileri serbest bırakacak adımı atması çok absürt" dedi. 

Senatör Kamala Harris ise Castro gibi IŞİD tehlikesini hatırlatarak, "Suriye’de olan, dostlarımızın satılmasıdır. Trump’ın yaptığı, Erdoğan ile konuştuktan sonra, IŞİD’in 10.000 teröristinin kaçmasına göz yummaktır." dedi.