ABD'de enflasyonun yıllık bazda gerilemesi bekleniyor

ABD'de enflasyonun yıllık bazda gerilemesi bekleniyor

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralık ayı toplantısına ilişkin belirsizlik sürerken, beklentilerin şekillenmesi açısından bugün açıklanacak ABD'nin ekim ayı enflasyon verileri kritik önem taşıyor. Ülkede enflasyonun ekimde aylık yüzde 0.4 olması, yıllık enflasyonun ise yüzde 8.2'den yüzde 8'e inmesi öngörülüyor.

Fed'in ekonomiyi soğutmak için uyguladığı agresif sıkılaşma adımlarının etkisinin ölçümleneceği veride, yıllık enflasyondaki düşüş beklentilerinin gerçekleşmesi durumunda, Banka'nın aralık ayında faiz artırım büyüklüğünü 75 baz puandan 50 baz puana indireceğine dair fiyatlamaların güçleneceği tahmin ediliyor.

Fed’in politika faizini 75 baz puan artırdığı kasım ayı toplantısından sonra basın toplantısı düzenleyen Fed Başkanı Jerome Powell, “Son toplantımızdan bu yana gelen veriler, nihai faiz oranlarının önceden beklenenden daha yüksek olabileceğini gösterdi” ifadelerini kullanmıştı.

TSİ 16:30'da açıklanacak

Powell, sıkılaştırma adımlarının sona ermediğini belirterek “Yeterince kısıtlayıcı olduğunu düşündüğümüz faiz oranlarına ulaşmadan önce daha gidecek yolumuz olduğunu düşünüyoruz” demişti.

Powell, “Faiz artırımlarını sonlandırmayı düşünmek için çok erken. Bir sonraki toplantıda veya ondan sonraki toplantıda” faiz artışlarının hızını yavaşlatmanın uygun olabileceğini belirtmişti.

Enflasyon verisi TSİ 16:30'da açıklanacak.