ABD'den Afganistan itirafı, Macron Çin'e 'kur' yapıyor, İsrail Gazze ve Lübnan'ı vurdu | Dünya Basınında Bugün

ABD'den Afganistan itirafı, Macron Çin'e 'kur' yapıyor, İsrail Gazze ve Lübnan'ı vurdu | Dünya Basınında Bugün

T24 Dış Haberler

Britanya’da 17-18. yüzyıllarda kral ve kraliçelerin köle ticaretiyle olan ilişkisini ve bağlantılarını ortaya koyacak araştırmaya, Kral 3. Charles'tan destek geldi. Biden yönetimi, ABD'nin Afganistan'dan çok kötü geçen çekilmesini yaklaşık 2 yıl boyunca inceledikten sonra çekilmeyi daha erken başlatmaları gerektiği sonucuna vardı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 3 günlük ziyareti için perşembe günü Pekin'e giderek Çin lideri Şi Cinping'le görüştü. İsrail ordusu, kendi topraklarına Lübnan'dan bir dizi roket atıldığını bildirerek, Gazze'nin ardından Lübnan'a da saldırı başlattığını duyurdu. 

7 Nisan 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Kral’ın kölelik tarihini araştırmasına sebep olan belge

Britanya’da 17-18. yüzyıllarda kral ve kraliçelerin köle ticaretiyle olan ilişkisini ve bağlantılarını ortaya koyacak araştırmaya, Kral 3. Charles'tan destek geldi.

Buckingham Sarayı'ndan, konuya ilişkin açıklama, The Guardian gazetesinde yayımlanan David Conn imzalı "Köleliği destekleyen ve kölelikten faydalanan İngiliz kral ve kraliçeleri" başlıklı makalenin ardından yapıldı. Buckingham Sarayı'ndan, konuya ilişkin açıklama, The Guardian gazetesinde bugün yayımlanan David Conn imzalı "Köleliği destekleyen ve kölelikten faydalanan İngiliz kral ve kraliçeleri" başlıklı makalenin ardından yapıldı. Kral 3. Charles'ın, köleliğin kaldırıldığı dönemin hükümdarı olan 4. William için yapılan Clerence Sarayı'nda oturduğu bilgisi de makalede paylaşıldı. Makalede, ilk kez bir kralın köle ticaretinden pay aldığına ilişkin bir belge de yer aldı.

The Independent | Hayır, bir daha olmasın!

Britanya’da Paskalya Bayramı için seyahatler başlarken hafta sonu boyunca ulaşım sektöründe ciddi aksamalar yaşanması bekleniyor. Paskalya pazartesisine kadar olan dört günlük süreçte 2019’dan bu yana Britanya sınırlarının en yoğun seyahat trafiğinin yaşanması bekleniyor. Britanya’dan seyahat edeceklerin aynı zamanda Fransa’da emeklilik reformuna karşı süren protestolar sebebiyle uçak iptalleriyle karşılaşabileceği belirtiliyor. Dover sınırında ise pasaport kontrollerinde bekleme sürelerinin 90 dakikaya ulaşabileceği öngörülüyor.

The New York Times | ABD, Afganistan'dan yeterince erken çekilmediğini itiraf etti

Biden yönetimi, ABD'nin Afganistan'dan çok kötü geçen çekilmesini yaklaşık 2 yıl boyunca inceledikten sonra çekilmeyi daha erken başlatmaları gerektiği sonucuna vardı. 

Ulusal Güvenlik Konsey, ABD'nin 2021'in Ağustos ayında yaptığı çekilmeyle ilgili değerlendirmenin 12 sayfalık özetinde Taliban'ın Kabil'e doğru ne kadar hızlı bulundurulmadığını ifade etti. Değerlendirmeye göre yönetim, bir daha bu tür bir çekilme yapması gerektiğinde daha erken harekete geçmesi gerektiği sonucuna vardı. Ulusal Güvenlik Konseyi, Biden'ın selefi Trump'ı, kendilerine çekilmeyle ilgili gerekli materyalleri vermemekle suçladı. 

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi sırasında bir IŞİD intihar bombacısı havalimanına saldırarak 170 sivili ve 13 ABD askerini öldürmüştü.

Wall Street Journal | Macron, Rusya'yla ittifakına karşılık olarak Şi ile kur yapıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 3 günlük ziyareti için perşembe günü Pekin'e giderek Çin lideri Şi Cinping'le görüştü. Macron, Şi'nin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini durdurması Moskova'yı ikna etmekte rol oynamasını istedi. 

Macron, Şi'ye “Ukrayna'daki Rus saldırganlığı (uluslararası) istikrara bir darbe vurdu. Rusya'yı yeniden mantıklı düşünmeye ve herkesi yeniden müzakere masasına oturtma konusunda size güvenebileceğimi biliyorum." dedi.

Şi direkt bir yanıt vermekten kaçınsa da, barış için en kısa zamanda masaya oturulması gerektiğini söyledi. 

Moscow Times | Rus Wagner'in patronu, savaşçıları için yapılan mezarlığın "büyüdüğünü" söyledi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde önemli rol oynayan paralı asker grubu Wagner'in patronu Yevgeni Prigojin, savaşçıları için kurulan mezarlığın giderek büyüdüğünü itiraf etti.

Wagner grubu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin doğudaki saldırılarına liderlik ediyor. Moskova'nın aylardır denediği ve Wagner'in öne çıktığı Bakmut'u kuşatma çalışmaları da savaşın en kanlı sayfalarından birine dönüşüyor. Hem Ukrayna, hem Rusya doğudaki çatışmalarda ağır kayıplar yaşadı.

Prigojin'in basın servisi, perşembe günü Wagner liderinin paralı askerler için yapılan mezarlıkta çekilmiş bir videosunu paylaştı.

Prigojin, "Wagner savaşçılarını buraya gömmeye devam ediyorlar" dedi.

Mezarlığın "giderek büyüdüğünü" söyleyen Prigojin, "Savaşanlar bazen ölür. Hayatın işleyişi böyledir" ifadelerini kullandı.

Le Monde | Macron ve sendika lideri Berger arasında uzak mesafeden gerilim

Fransa’da hükümetin Ulusal Meclis onayı almadan kabul ettiği emeklilik reformuna karşı protestolar devam ederken Başbakan Elisabeth Borne, sendika liderleriyle görüştü. Krizin başından bu yana ilk kez gerçekleşen görüşmeden sonuç çıkmadı.Çin’e üç günlük resmi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sendika liderlerinin tutumunu eleştirdi.

Al Jazeera | İsrail, roket atışının üzerine Gazze ve Lübnan’a hava saldırısı düzenledi

İsrail ordusu, kendi topraklarına Lübnan'dan bir dizi roket atıldığını bildirerek, Gazze'nin ardından Lübnan'a da saldırı başlattığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ordusu şimdi Lübnan’a saldırıyor. Ayrıntıları daha sonra açıklayacağız.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada başka detaya yer verilmedi. Lübnan basını İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyinde yer alan Filistin mülteci kampı er-Reşadiye yakınlarında bir alanı bombaladığını yazdı. İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara ses bombası, kauçuk kaplı mermi ve coplarla orantısız güç kullanarak iki gece üst üste müdahale etmesi işgal altındaki Doğu Kudüs'te gerilimi tırmandırmış, olayların çıkmasına yol açmıştı.