ABD’den iki Türkiye mesajı: Ukrayna konusunda minnettarız, sınırda gerilim düşerse IŞİD'le mücadelede olumsuzluk yaşanmaz

ABD’den iki Türkiye mesajı: Ukrayna konusunda minnettarız, sınırda gerilim düşerse IŞİD'le mücadelede olumsuzluk yaşanmaz

ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Julianne Smith, Türkiye'nin NATO için kıymetli bir müttefik olduğunu vurgularken, "IŞİD'le mücadelenin olumsuz etkilenmemesi için" ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde gerilimin düşürülmesi çağrısını yineledi.

Smith, salı günü başlayacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için gittiği Romanya'nın başkenti Bükreş'te internet üzerinden T24'ün de katıldığı bir basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD merkezli Foreign Policy dergisinin Türkiye'nin Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlarına katılmadığını ve "İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğini engellemeye devam ettiğini" vurgulayarak sorduğu, "Türkiye'yi güvenilir bir NATO müttefiki olarak görüyor musunuz? Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşında yaptığı bazı hamleler ABD'nin Ankara'ya NATO müttefiki olarak güvenini kırdı mı veya baltaladı mı?" sorusunu yanıtlayan Smith, "Türkiye, NATO'nun kıymetli bir üyesidir. Ukrayna için farklı alanlarda yaptıklarına minnettarız" dedi. 

Türkiye'nin Rus işgali nedeniyle Ukrayna limanında kalan tonlarca tahılın çıkarılmasını sağlayan anlaşmada oynadığı rolü "olmazsa olmaz" diye nitelendiren Smith, "Türkiye aynı zamanda Ukrayna halkına yadsınamayacak miktarda insani, ekonomik ve güvenlik desteği sağladı. Bu da çok önemli. Bu konuda da birçok kez minnettarlığımızı dile getirdik" değerlendirmesinde bulundu.

"Diyalogun devam etmesini Türkiye, Finlandiya ve İsveç'e bırakacağız"

ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi; Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında iki kuzey ülkesinin NATO üyeliği için yapılan görüşmelerin yapıcı geçtiğini üç ülkeden de direkt olarak duyduklarını söyledi. 

Türkiye'nin "direkt ve meşru" güvenlik endişeleri olduğunu ifade eden Smith, "Finlandiya'nın da İsveç'in de çok uzak olmayan bir gelecekte NATO'ya tam üye olacaklarına inanıyoruz" dedi.

Smith, "Diyalogun devam etmesini Türkiye, Finlandiya ve İsveç'e bırakacağız" diye konuştu.

Macaristan ve Türkiye dışında NATO üyesi tüm ülkeler, Finlandiya ve İsveç'in üyeliğine parlamentolarında onay verdi. 

Pençe Kılıç harekâtıyla ilgili açıklama

Türkiye'nin Suriye ve Irak'ın kuzeyine yaptığı harekâtlarla ilgili açıklamalarda bulunan Smith, Washington'ın açıklamalarını yineledi ve gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu. 

Smith, "Türkiye'nin endişelerini anlıyoruz ancak gerilimin ve tansiyonun düşmesini istiyoruz. Bu sayede devam eden IŞİD'le mücadele eforlarında bir olumsuzluk yaşandığını görmeyiz." dedi. 

Geçen hafta ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı 

"Savunma Bakanlığı, Kuzey Suriye, Irak ve Türkiye'de gerilimi tırmandıran eylemlerden derin endişe duyuyor.

Bu tırmanış, IŞİD'in güçsüzleşmesi ve onu yenmek için yıllarca süren ilerlemesini yenmek için Küresel Koalisyon'u tehdit ediyor.

Suriye'deki son hava saldırıları, IŞİD'i yenmek ve on binden fazla IŞİD tutuklusunu gözaltına almak için Suriye'de yerel ortaklarla birlikte çalışan ABD personelinin güvenliğini doğrudan tehdit etti.

Ayrıca, koordinasyonsuz askeri eylemler Irak'ın egemenliğini tehdit ediyor.

IŞİD'i yenilgiye uğratma misyonuna odaklanmayı sürdürmek ve sahada IŞİD'i yenme misyonuna bağlı personelin emniyetini ve güvenliğini sağlamak için derhal gerilimi azaltmak gerekiyor.

Bu eylemler sonucunda hem Türkiye'de hem de Suriye'de  sivil  can kaybı yaşanmasını kınıyor, hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz. Sivil altyapının kasıtlı olarak hedef alındığına dair raporlar da bizi endişelendiriyor.

Gerginliği azaltma çağrısı yaparken, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını kabul ediyoruz.

Ateşkes düzenlemelerini sürdürmek için Türkiye ve yerel ortaklarımızla görüşmeye devam edeceğiz."