ABD Dışişleri Bakanı: İsveç'in NATO üyeliğine izin verilmesi ve Türkiye'ye F-16 satılması birbirinden bağımsız konular

ABD Dışişleri Bakanı: İsveç'in NATO üyeliğine izin verilmesi ve Türkiye'ye F-16 satılması birbirinden bağımsız konular

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'ye yapılması gündemde olan F-16 savaş uçakları satışı ile Ankara'nın İsveç'in NATO'ya alınmasına yeşil ışık yakması arasında bir bağlantı olmadığını söyledi.

Euronews'a konuşan Blinken, "Türkiye'nin geliştirilmiş bir F-16 programında olup yeni F-16'lar almasını ve elindekilerin modernize edilmesini destekliyoruz. Bu Biden yönetimi için NATO genişlemesinden veya herhangi bir konudan bağımsız bir başlık" dedi.

"Türkiye'nin NATO genişlemesini geciktiren pozisyonu sizi rahatsız ediyor mu?" diye sorulduğunda ise Blinken, "Türkiye'nin meşru çıkarları var. Finlandiya ve İsveç'le bu çıkar ve endişelerin gidermek için direkt olarak ve başarılı çalıştılar" ifadelerini kullandı. 

İşleyen sürecin sonunda Finlandiya'nın bu hafta başarılı şekilde NATO'ya girdiğine dikkati çeken Blinken, 11 Temmuz'da başlayacak NATO Vilnius Zirvesi'nde de İsveç'in ittifaka katılacağını düşündüğünü vurguladı.

Macaristan ve Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmayan son müttefik ülkeler olduğuna dikkati çeken Blinken, konuştuğu mevkidaşlarının Stockholm'ün üyeliğinin en kısa sürede gerçekleşmesini istediğini söylediklerini aktardı.

Kalın, "alternatiflerimiz var" demişti

ABD'de bazı Kongre üyeleri, Biden yönetiminin satışa istekli olmasına rağmen Türkiye'ye F-16 satılmasına karşı çıkıyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bu hafta verdiği söyleşide NATO genişlemesi ve F-16 satışının ayrı tutulması gereken konular olduğunu belirterek, bir senatörle yaptığı konuşmayı aktarmıştı. Kalın, şunları söylemişti:

"Ben o zaman açıkça söyledim; 'Bakın sayın senatör siz bunda ısrar ederseniz, yani 'Türkiye İsveç'i, Finlandiya'yı kabul etsin ondan sonra F- 16'ları onaylarız' derseniz. Biz de tam tersini size söyleriz. Biz de deriz ki o zaman, 'Siz F-16'yı yapana kadar, F-16'ları onaylayana kadar biz de İsveç'in üyeliğini onaylamıyoruz'. O zaman ne olur? Böyle bir sessizlik oldu tabii. Yani bu süreci sadece tıkarsınız. Bunların böyle ilişkilendirirseniz yanlış bir yola girersiniz. Biz F-16 programının elbette devam etmesini istiyoruz. Hava Kuvvetlerimiz açısından, Türk Silahlı Kuvvetleri açısından önemli bir programdır, bunu yapmak istiyoruz. ABD ile bu konuda bir görüş birliğine varıp bu programı ilerletmek istiyoruz ama açıkça şunu da söyleyeyim, yani 'Türkiye aman mutlaka bu olsun, olmazsa yarın bizim güvenliğimiz ortadan kalkar' modunda da değiliz açıkçası. Olursa elbette iyi olur ama Türkiye'nin başka alternatifleri de var."