Sözcü,bu tutumlarının politikalarının değiştiği anlamına gelmediğini,yapacakları herhangi bir ikili görüşmenin Pyongyang'ı altı ülkeninkatıldığı görüşmelere döndürmek için olacağını ifade etti. Söz konusugörüşmeler Güney ve Kuzey Kore, Çin, ABD, Japonya ve Rusya arasındayürütülmekteydi.
KuzeyKore çok taraflı görüşmelerden geçtiğimiz Nisan ayında çekilmişti.Çekilme kararı bir füze denemesine uluslararası toplumun sert tepkivermesine misilleme olarak alındı.
Diğer taraftan Güney Kore, Pyongyang'ınnükleer programının sona erdirilmesi yolundaki çok taraflı görüşmeleriilerletmesi amacında olduğu sürece ABD'nin Kuzey Kore ile doğrudangörüşmeler yapmasını destekleyeceğini bildirdi.
Amerikalıyetkililer, Pyongyang ile doğrudan görüşmelere ilişkin daha öncelerifarklı mesajlar da vererek, bunun için Kuzey Kore'nin ilk önce çoktaraflı görüşmelere yeniden başlamak için taahhütte bulunmasıgerektiğini söylemişti.
PyongyangEylül 2005'te, çok taraflı görüşmeler çerçevesinde hazırlanansilahsızlanma karşılığı yardım programı çerçevesinde nükleer programınıbırakmayı kabul etmişti.
ABD Başkanı Barack Obama yönetimi de süreci yeniden canlandırmanın yollarını arıyor.