ABD Temsilciler Meclisi'nde başkan 13'ncü turda da seçilemedi

ABD Temsilciler Meclisi'nde başkan  13'ncü turda da seçilemedi

ABD Kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisinde yapılan 13'ncü tur oylamada meclis başkanı yine seçilemedi.

8 Kasım 2022'deki ara seçimlerin ardından 3 Ocak'ta yeni yasama dönemine başlaması beklenen, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisinde başkan seçimleri yine sonuçsuz kaldı. Oylamanın 4'üncü gününde yapılan 13'ncü turda Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, oylamada muhalif 20 temsilcinin 12'sini yanına çekmeyi başardı ancak başkan seçilmek için yeterli desteğe yine ulaşamadı.

McCarthy 214 ile bugüne kadarki en fazla oyu alırken, kendisine destek vermemekte ısrarcı olan 6 Cumhuriyetçi vekil, oylarını Jim Jordan'a verdi, 2 milletvekili de oylamaya katılmadı. 212 Demokrat üyenin tamamı ise parti liderleri Hakeem Jeffries için oy kullanmaya devam etti.

14'ncü oylamanın sonunda başkan seçiminin devamı için Temsilciler Meclisinin bugün yerel saat ile 22.00'ye kadar açık kalması teklifi yapıldı. Teklif, yapılan elektronik oylamada 212'e karşı 220 oy ile kabul edildi.

"Nasıl başladığımız değil, nasıl bitirdiğimiz önemli"

Diğer taraftan, başkan olmak için yeterli çoğunluğu elde edemeyen McCarthy, bu sabah Cumhuriyetçi Parti Konferansında yaptığı konuşmada, aday olmaya devam edeceğinin işaretlerini verdi.

McCarthy, dün akşamdan beri kendi adaylığına itiraz eden Cumhuriyetçi vekillerle görüşerek müzakerelerde ilerleme kaydettiğini ancak henüz bir uzlaşıya varılamadığını belirtmişti. Dün akşam seçimlerin yeniden sonuçsuz kalması üzerine "Seçimlerin biraz uzun sürmesinde bir beis yok" görüşünü paylaşan McCarthy, "Nasıl başladığımız değil, nasıl bitirdiğimiz önemli" diye konuşmuştu.

Temsilciler Meclisi başkanının seçilememesi nedeniyle üyeler yemin edemediği için Kongrenin bir kanadı halen faaliyete başlayamadı. Bu nedenle ABD'de yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç ana organdan oluşan federal devletin yasama organı durma noktasına geldi.

Mevcut durumda milletvekilleri acil bir durumda veya kriz anında yasama faaliyetlerini yerine getiremeyecek halde. Bu da ABD kamuoyunda "demokrasinin sınanması", "kişisel siyasi ihtirasların milletin çıkarlarının önüne geçmesi" şeklinde yorumlanıyor. Bu durumun "ülke için iyi olmadığına" dikkati çeken çok sayıda milletvekili, bir an önce başkanın seçilmesi için çağrıda bulunuyor.

Milletvekilleri bilhassa Temsilciler Meclisinde dış ilişkiler ve güvenlikle ilgili komiteler işleyemediği için ülkede yönetimsel aksaklıkların olabileceğine değindiler.

CNN televizyonuna konuşan Cumhuriyetçi milletvekili Mike Gallagher, İstihbarat Komitesinde yer almasına rağmen, Temsilciler Meclisi güvenlik görevlilerinin, kendisinin "henüz izni olmadığı" gerekçesiyle Genelkurmay Başkanı'nın da olduğu bir toplantıya girmesine izin vermediğini söyledi.

Öte yandan, çok sayıda Cumhuriyetçi milletvekili, meclis başkanı seçilemediği için göreve başlayamadıklarından "Biden yönetiminin denetimsiz kaldığını" savundu.

ABD'de Temsilciler Meclisinde başkan seçilemiyor

ABD Temsilciler Meclisinde son 100 yıldır ilk kez, 4 gündür yapılan 12 oylamada da yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı için meclis başkanı seçilemiyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın "McCarthy'e oy verin" çağrılarına rağmen kendisinin sıkı destekçisi olan bir grup Cumhuriyetçi üye, aksi yönde oy kullanmaya devam ediyor.

20 kadar muhafazakar Cumhuriyetçi, McCarthy'i "müesses nizamın adamı" olmakla itham ederek, bütçe, vergiler, sınırların korunması ve Kongre'deki vekillerin görev süresi gibi hususlarda kendisine güvenmiyor. Salı günü yapılan ilk oylamada Cumhuriyetçilerin 203'ü MacCarthy, 10'u Andy Biggs'e oy vermişti. Daha sonraki oylamalarda Byron Donalds'a oy veren Cumhuriyetçilerin birkaçı son üç oylamada haklarını Kevin Hern'den yana kullanmıştı.

Üç turda da milletvekili olmamasına rağmen eski ABD Başkanı Donald J. Trump'a oy veren Cumhuriyetçi Matt Gaetz bu kez Ohio'lu siyasetçi Jim Jordan'ı aday gösterdi. 12'nci turda ise muhafazakar Cumhuriyetçilerin birkaçı Jim Jordan'a oy vererek parti içindeki bölünmüşlüğü bir kez daha gözler önüne serdi.

ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı, devlet başkanı ve başkan yardımcısından sonra protokolde üçüncü sırada yer alması bakımından önem arz ediyor. Temsilciler Meclisi, başkanını seçmeden işlemeye başlayamıyor. Milletvekillerinin yeni başkanın seçilmesi için gereken çoğunluğu elde edene kadar oylamaya devam etmesi bekleniyor. (AA)