ABD ve Küba arasındaki diplomatik ilişkiler resmen başladı

ABD ve Küba arasındaki diplomatik ilişkiler resmen başladı

Küba ve ABD arasında, bugünden itibaren yeniden diplomatik ilişki kuruldu. Bu tarihi adımın, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de ivme kazandırması bekleniyor.

Associated Press’in haberine göre; diplomatik ilişkilerin tam olarak başlamasını öngören anlaşmanın şartları bugün yürürlüğe girdi. Washington ve Havana'da bulunan diplomatik temsilcilikler, geceyarısından itibaren tam kapsamlı büyükelçilik haline geldi. Beyaz Saray’a oldukça yakın olan Küba Büyükelçiliği’nde 1961’den bu yana ilk kez Küba bayrağı dalgalanıyor. Küba bayrağı “Fidel” sloganları eşliğinde göndere çekildi.

 

Momento en el que izan la bandera de #Cuba en la nueva embajada de ese país en #Washington pic.twitter.com/uWa931URan

— Noticias Telemundo (@TelemundoNews) 20 Temmuz 2015

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Kübalı mevkidaşı Bruno Rodriguez’in ortak basın toplantısı düzenlemesi de bekleniyor. ABD ile Küba'nın ilişkileri, Fidel Castro'nun 1959'daki devrimle iktidara gelmesinden kısa süre sonra bozuldu. Söz konusu gerginlik; ABD'nin Küba'ya 1960'tan bu yana ticaret ambargosu uygulamasına ve Washington ile Havana arasında diplomatik ilişkinin 1961'de kesilmesine neden oldu.

ABD ile Küba geçen yıl Aralık ayında ilişkileri normalleştirmek için görüşmelere başlama kararı aldı. Küba’nın ABD’li iş adamı Alan Gross’u serbest bırakmasının ardından, ABD de Miami’de tutuklu bulunan ‘Küba Beşlisi’nin kalan üç üyesini affetti.